Nieuws Actueel

Herstelrally op Europese beurzen

Van onze redactie 25 september 2015

Image 5274620

,,De beurzen laten over een breed front herstel zien. Het besluit van Besi om eigen aandelen in te kopen is ook iets voor andere bedrijven om over na te denken. Meer bedrijven die genoeg geld hebben en ontevreden zijn over de aandelenkoers zouden kunnen volgen en dat geeft beleggers moed", aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. De recente flinke koersschommelingen worden volgens de marktkenner deels veroorzaakt door de relatief lage omzetten op de beurzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 3,3 procent hoger op 423,39 punten en maakte het verlies van een dag eerder ruimschoots goed. Op weekbasis staat de hoofdindex echter in de min. Ook staat de AEX nog 1 punt onder het niveau van eind 2014. De MidKap klom 2,5 procent tot 631,43 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 3,5 procent.

Besi

AND International Publishers maakte een koerssprong van 15,6 procent. De maker van digitale kaarten sloot een licentie-overeenkomst met een Amerikaanse partij en verwacht dat de omzet dit jaar een sterke groei zal laten zien.

BE Semiconductor Industries (Besi) ging aan kop in de MidKap met een plus van 14 procent. In de AEX was Aegon de grote winnaar met een plus van 5,7 procent. De verzekeraar deed een aankoop in Amerika en kreeg een positief advies van zakenbank Morgan Stanley.

Volkswagen

Volkswagen steeg 1 procent in Frankfurt. De commissarissen van de Duitse autobouwer zullen vrijdag de verantwoordelijken voor het dieselschandaal terechtwijzen en de opvolger van de opgestapte VW-baas Martin Winterkorn bekendmaken. Matthias Müller, de huidige baas van sportwagenfabrikant Porsche, lijkt de belangrijkste kanshebber.

De euro was 1,1148 dollar waard, tegen 1,1260 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 45,21 dollar. Een vat Brentolie werd 0,1 procent duurder en kostte 48,23 dollar.

ANP Archiefbeeld