Nieuws Actueel

Hertenbiefstuk en eendenborstfilet meestal niet echt wild

Van onze redactie 18 december 2014

Dat blijkt uit een steekproef van Natuur & Milieu en Questionmark. Zij keken naar de herkomst van 70 producten in 12 supermarkten die als 'wild' werden gepromoot.

Gekweekt Zo zijn 11 van de 16 'wildproducten' die Albert Heijn verkoopt gekweekt. De eenden, herten en konijnen die er in de schappen liggen onder de noemer 'culinair wild', zijn gefokt in stallen en niet geschoten door jagers. Ook bij veel andere supermarkten, zoals Jumbo en Lidl, is wild niet altijd wild.

Vooral als je eend of konijn koopt, is de kans groot dat het kweekvlees betreft. Gekweekt 'wild' komt vaak uit het buitenland: veelal uit Frankrijk (eend), maar ook uit verre landen als Nieuw-Zeeland (hert).

Dierenwelzijn Natuur en Milieu wijst erop dat gekweekt wild meer impact heeft op het milieu dan echt wild. Qua dierenwelzijn komt gekweekt wild er vaak net zo slecht af als dieren uit de reguliere veehouderij, zegt Sijas Akkerman van Natuur & Milieu. "Wie echt wild wil eten, kan het beste kiezen voor haas of ree. Deze dieren kun je niet fokken en zijn dus gegarandeerd echt wild. Dat geldt ook voor Nederlandse zwijnen."

Op 40% van de verpakkingen staat niet vermeld of het om echt wild of gekweekt wild gaat. De supermarkten zijn daarmee niet in overtreding. De term 'wild' is niet wettelijk beschermd. Natuur & Milieu pleit ervoor om dat te veranderen en roept supermarkten op om transparant te zijn over de herkomst van vlees.