Nieuws Actueel

Het begin van zeven vette jaren?

Bram de Vrind 17 januari 2014

Nog even en we kunnen eindelijk oogsten. In 2015 zullen alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven weer groei vertonen. Alleen de sterk van de overheid afhankelijke zorg en het onderwijs komen dan uit op een nulgroei, zo voorspelt het economisch bureau van ABN Amro in een vrijdag verschenen rapport.

Lees ook:

2014 wordt het jaar van de export

Overheidsbeleid en andere politieke ontwikkelingen kunnen nog wel roet in het eten gooien. Maar volgens ABN-econoom Jacques van de Wal komt de "basis van het vertrouwen van het bedrijfsleven en de consument" langzaam terug. "De scherpe kantjes van de eurocrisis zijn eraf."KrimpDit jaar moet een aantal belangrijke branches volgens hem nog steeds rekening houden met krimp. De hoeveelheid verkochte goederen in de detailhandel loopt naar verwachting met 2 procent terug. Voor de bouw voorziet ABN een terugval van 1 procent, het derde jaar van krimp op rij.Werkloosheid neemt afDe export is dit jaar nog steeds de drijvende kracht achter de economie. Dat beeld zal in 2015 ook niet anders zijn. "Maar vanwege het verbeterende economisch klimaat zal de groei van de investeringen flink toenemen. En de consument gaat in 2015 voorzichtig weer meer besteden. En ook de werkloosheid zal in 2015 weer wat gaan afnemen", vertelt Van de Wal.RetailHet volume in de retail en de bouw plust volgens de berekeningen van ABN volgend jaar met respectievelijk 0,5 en 2 procent. De bank rekent voor 2015 weer op een kleine plus in de uitgaven van consumenten (0,3 procent, tegen een min van 0,1 procent dit jaar). De overheidsbestedingen nemen ook dan nog met 0,1 procent af.AutohandelIn een aantal sectoren, waaronder de agrarische sector, de industrie, transport & logistiek en de autobranche, gaat ABN dit jaar al uit van zwarte cijfers. De voorspelling dat de autohandel zal groeien (met 1 procent) heeft wel te maken met de sterke krimp in de branche van vorig jaar, nuanceert Van de Wal. Toen liep de verkoop van nieuwe auto's nog met 17 procent terug.

VoedingsbrancheDe sterkste groei vindt dit jaar plaats in de industrie en voedingsbranche (beiden 2 procent). Deze sectoren zetten die stijgende trend in 2015 verder voort, aldus ABN. Ook de telecom- en mediasector maakt dan naar verwachting een inhaalslag.