Nieuws Actueel

Het doek valt voor Spyker

Martijn Vervest 18 december 2014

Sportwagenfabrikant Spyker is door de rechtbank Midden-Nederland failliet verklaard. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

Lees ook

Succes: Interview met Victor MullerSpyker hoeft pand niet uitSpyker vangt bot bij rechterGeen onderkomen meer voor SpykerSpyker binnen 7 dagen dakloos

Spyker had onlangs al uitstel van betaling gekregen en wachtte nog op een overbruggingskrediet. Dat bereikte het bedrijf evenwel niet op tijd.BeursDe automaker, die in september vorig jaar na een aaneenschakeling van financiële zeperds verdween van de beurs in Amsterdam, balanceerde het laatste jaar al vaker op de rand van de afgrond. Tot nu toe wist topman Victor Muller echter steeds een bankroet op het nippertje af te wenden.AmbitiesMuller liet in een reactie weten het bijltje er niet bij neer te gooien. "Geen van de ambities die wij hadden toen wij Spyker vijftien jaar geleden oprichtten, zijn door de gebeurtenissen van vandaag verdwenen", zei hij.Elektrische auto'sSpyker wil verder als fabrikant van elektrische auto's. Eerder deze maand kondigde Muller in dat verband aan dat het bedrijf fuseert met een Amerikaanse producent van elektrische vliegtuigjes.DoorstartDe rechtbank heeft Henk Pasman van Wijn & Stael Advocaten, die eerder optrad als bewindvoerder, aangesteld als curator. Hij liet weten de komende weken de balans van het failliete autobedrijf nader in kaart te gaan brengen. Ook wordt gekeken of een gedeeltelijke doorstart mogelijk is.SportwagensSpyker probeerde jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Meer dan een handvol per jaar werden er echter nooit afgeleverd. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende Zweedse luxemerk Saab.