Nieuws Actueel

Het droomleven van YouTube-ster Teske de Schepper

Van onze redactie 9 mei 2015

Image 4911124

Het verhaal van Teske de Schepper begint met een blog waarin zij schrijft over allerlei beautyproducten. Als 13-jarig meisje laat ze de wereld zien welke lippenstift mooi staat en waar ze haar oorbellen koopt. Na het behalen van haar havo-diploma gaat ze fulltime aan de slag met haar blog Teskuh.nl. ,,Het is echt een uit de hand gelopen hobby. Je probeert de gekste dingen uit als kind en ik maakte filmpjes terwijl ik mezelf opmaakte. Ik ben ook echt begonnen als een beautymeisje. Door naar anderen te kijken hoe zij zich opmaakten, leerde ik het mezelf aan en wilde ik dat met anderen delen. In het begin koop je zelf nog make-up, maar wanneer bedrijven doorhebben dat veel mensen je blog bezoeken, krijg je producten opgestuurd. Naarmate je ouder wordt, veranderen je interesses en ga je je ook op anderen dingen richten. Voor mij zijn dat fashion en mijn eigen leven. Je plaatst een keer een filmpje over wat je meemaakt en komt er dan achter dat mensen het leuk vinden om naar te kijken. Zonder ervaring met schrijven of filmen ben ik toch ver gekomen. Je moet het vooral heel erg leuk vinden om te doen, want daarmee kan je veel bereiken."

Dus de filmpjes die jij op internet zet, geven je leven weer?,,Mijn video's en artikelen zijn een weerspiegeling van mezelf. Wat ik leuk vind, wat me bezighoudt en waar ik me druk om maak. Als 13-jarig meisje is het raar om als voorbeeld gezien te worden, omdat je zelf nog op zoek bent naar een rolmodel. Nu ik meer ervaring heb, weet ik wie ik zelf ben en waar mijn interesses echt liggen. Zo stort ik me tegenwoordig op mijn zangcarrière en ben ik tegen het gebruik van dierproeven. Ik doe me niet anders voor dan ik in werkelijkheid ben en dat waardeert de kijker ook. Ze krijgen het idee dat ze je echt leren kennen."Video's maken over wat je bezig houdt, dat kan iedereen toch?,,Je moet niet verwachten dat je na een paar dagen al succesvol bent. Ik zou nooit zeggen dat het lastig of zwaar werk is, maar het is wel iets waar je aan moet blijven werken. Ik publiceer elke dag een artikel of video en ben er constant mee bezig. Schrijven, fotograferen, filmen, maar vooral nieuwe dingen bedenken. Je moet van tevoren in je hoofd hebben wat je wilt gaan doen, anders houd je het niet zolang vol. Ik snapte eerst ook nooit waarom mensen naar mijn filmpjes keken, maar ik ben zelf ook geïnteresseerd in andere mensen. We hebben van nature een nieuwsgierigheid in ons. Denk aan Big Brother, waarin je elke dag mensen volgt. Dit is een beetje hetzelfde, omdat ik ook dagelijks mijn leven deel met mijn kijkers." Je hebt van je hobby je werk gemaakt. Maar nu vraagt iedereen zich natuurlijk af hoe jij je geld verdient... ,,Er zijn heel veel manieren waarop ik mijn geld verdien. Adverteerders kunnen een advertentie of advertorial op mijn blog plaatsen door advertentieruimte te kopen. Op YouTube werkt dat net zo. Voor elke video zit een advertentie waar ik geld voor krijg. Er zijn ook bedrijven die mij vragen een video te maken en dat is reclame, dus ook daar verdien ik aan. Naarmate je bekender wordt, zijn er nog veel meer mogelijkheden om je geld te verdienen. Ik heb nu zelfs een manager die allerlei zaken voor me regelt, terwijl ik dat eerst zelf nog deed."

Je bent 19, maar leidt absoluut niet het leven van een jonge vrouw. Je studeert niet en bent het voorbeeld van duizenden tienermeisjes. Zijn er nooit dingen die je mist? ,,De structuur van mijn leven is heel anders, omdat ik geen studie of baan heb. Het is wel eens fijn om gewoon houvast te hebben en jezelf niet uit bed te hoeven schoppen om een planning te maken. Ik weet niet eens hoe het is om een studie te volgen en dat maakt me daar ook wel nieuwsgierig naar. Filosofie lijkt me heel erg leuk. Hopelijk komt het er ooit nog van als ik het minder druk heb." En dan ook nog van het pittoreske Reeuwijk naar het drukke Amsterdam verhuizen... ,,Steeds vaker kreeg ik afspraken in Amsterdam en moest ik daar overnachten. Dan is het uiteindelijk praktischer om daar te gaan wonen. In Reeuwijk zit je tussen de koeien, schattige vogeltjes en in de stilte, terwijl je in Amsterdam opgaat in de drukte van de stad. Gelukkig kan ik vaak in het weekeinde terug naar Reeuwijk om even de rust te vinden. In Amsterdam staat alles in het teken van carrière maken en het is fijn om die tegenpool van Reeuwijk te hebben."Je hebt ruim 194.000 abonnees op je YouTube-kanaal en een single uitgebracht die op nummer 3 in de iTunes-hitlijst verscheen. Je hebt een relatie met Mert Ugurdiken, een ander YouTube-fenomeen, die onlangs nog een contract bij RTL tekende. Perfect, of niet? ,,Af en toe denk ik dat zelf ook wel eens. Alles wat ik kan en mag doen is zo ongelofelijk tof. Ik kan m'n geluk ook echt niet op, maar het is niet zomaar aan komen waaien natuurlijk. Ik doe er al zes jaar lang alles aan om dit allemaal op te bouwen. In het begin waren weinig mensen bekend met YouTube en pas na drie jaar had ik een vast publiek. Tot nu toe heb ik nog geen tegenslagen gehad, maar dat maakt me juist wel bang. Je weet dat die tegenslagen ooit wel komen. Het heeft er ook mee te maken dat ik weinig risico's neem. Alleen het uitbrengen van de single was een enorme uitdaging voor me. Als die geen succes zou worden, dan was het een afgang."

Mocht het ooit fout gaan, wat heb je dan achter de hand? ,,Ik hou er wel rekening mee dat het fout zou kunnen gaan, maar ik wil er niet te veel over nadenken. Dat is ook de reden waarom ik me op zoveel mogelijk vlakken wil ontwikkelen, zodat ik altijd nog de media- of reclamewereld in kan rollen. Ik probeer zo weinig mogelijk naar de toekomst te kijken en vooral te kijken naar wat ik nu kan doen. Als ik elke keer eraan denk dat het fout zou kunnen gaan, zou ik nu waarschijnlijk depressief zijn."Je krijgt veel reacties, brieven, tekeningen en cadeautjes van je kijkers. Is er ooit een moment geweest dat het je te gek werd? ,,Ooit kreeg ik een envelop van een jongen met daarin 10 euro en de vraag of ik naakt een video wilde opnemen. Natuurlijk heb ik dat niet gedaan en het geld gewoon in m'n portemonnee gestopt. Zulke dingen gaan mij echt te ver. Er zijn ook wel eens meiden die mijn nummer opvragen bij de Kamer van Koophandel en me dan continu bellen. Sommige meisjes zijn gewoon jong en weten nog niet waar de grens ligt. Op straat word ik ook vaak aangesproken voor een foto, maar dat vind ik alleen maar leuk. Zelf zou ik dat vroeger nooit gedurfd hebben." Je komt over als een verlegen meisje, maar je brengt wel bij De Wereld Draait Door je eerste single ten gehore. Heb je lef? ,,Ik vond het doodeng hoor! Als ik voor publiek moest zingen, werd ik altijd nerveus en ging het fout. Ik ben heel verlegen, maar dat verdwijnt nu wel een beetje. De single ontstond door een hele spontane actie. Ik werd voorgesteld aan producer Léon Palmen en van het een kwam het ander. Ik vond het ontzettend eng, maar een stemmetje in m'n hoofd zei dat ik het moest doen. Ik heb mezelf uit de comfortzone gesleept en toen kwam Léon met het nummer Rewritten aan. Een nummer dat bij mij paste en wat we samen hebben afgemaakt. Misschien het begin van een mooie zangcarrière?"