Nieuws Actueel

Het hele Binnenhof gaat vijf jaar dicht

Caroline Spilt 22 september 2015

Binnenhof 1

Het hele Binnenhof moet in ruim 5,5 jaar tijd in een keer grondig verbouwd worden. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) stelt dat vrijdag aan de ministerraad voor. Dat meldt het AD dinsdag op basis van ingewijden.

Alle adviezen van een stuurgroep onder leiding van oud-minister Liesbeth Spies wijzen erop dat een sluiting van ruim 5,5 jaar de beste, snelste en goedkoopste oplossing is. De verbouwing van het Binnenhof gaat tussen de 500 en 600 miljoen euro kosten. Minister Blok, premier Rutte en minister Dijsselbloem (Financiën) nemen het advies over. De afgelopen weken was de optie om de werkzaamheden in fases uit te voeren al van tafel geveegd. De renovatie zou dan zeker dertien jaar duren en 125 miljoen euro meer kosten.

LapmiddelenNiet alleen de kosten spelen een rol in de keuze voor een complete verbouwing. De brandweer vindt de brandveiligheid een groot probleem. Jarenlang zijn werkzaamheden verricht en problemen opgelost met lapmiddelen omdat de grote renovatie eraan kwam. Nu wordt het volgens de brandweer langzamerhand gevaarlijk.

VerhuizingIn de plannen voor de verbouwing van het Binnenhof verhuist de Tweede Kamer naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat voor een kleine 40 miljoen euro geschikt gemaakt wordt. Het ministerie van Algemene Zaken van premier Rutte verhuist naar het gebouw van de Hoge Raad. Ook de Eerste Kamer en de Raad van State trekken daarin.

Ex-minister en oud-burgemeester Wim Deetman (CDA) krijgt waarschijnlijk de leiding over het project. Het hele complex gaat vanaf 2020 dicht.

Reactie kamer"Iedereen heeft er heel veel moeite mee, om niet te zeggen dat we er toch wel erg veel bezwaren tegen zouden hebben.'' Dat zei voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol dinsdag over de mogelijke sluiting van het Binnenhof voor 5,5 jaar. Ze gaf haar commentaar na afloop van een overleg met de fractievoorzitters in de Senaat.

De voorzitter zei 'heel verbaasd' te zijn over het bericht, want ze is nog in gesprek met de verantwoordelijke minister Stef Blok. "En dan opeens dit bericht!'' In de gesprekken met de bewindsman heeft ze de bezwaren ook naar voren gebracht, vertelde ze.

Broekers-Knol vindt het niet kunnen dat het 'hele parlementaire gebeuren' bijna zes jaar weg is van de oorspronkelijke plek. "Het Binnenhof staat symbool voor de parlementaire democratie, als we dan verspreid over de stad gaan zitten, is het een ander verhaal.''