Nieuws Actueel

Het nieuwe speeltje van Willem-Alexander

Bram de Vrind 4 augustus 2014

Koning Willem-Alexander heeft zich een nieuw speeltje toegeëigend. De vorst kan binnenkort over de Griekse wateren scheren in een superdeluxe speedboot.

Interview: 'Wij verwezenlijken een droom'

De vorst heeft volgens De Telegraaf bijna 8 ton neergeteld voor de elf meter lange Osprey 38. Dat belastinggeld blijft wel in Nederland; de speedboot is gebouwd bij Wajer & Wajer Yachts in Friesland.

Vloeiende lijnenDe boot wordt gekenmerkt door 'harmonieuze verhoudingen, vloeiende lijnen en het prachtige gebruik van teak en mahonie', vermeldt de werf op zijn website. Hij komt te liggen bij de vakantievilla van de koning in Griekenland.

85 km/uDe maximumsnelheid van de boot is niet minder dan 45 knopen, zo'n 85 kilometer per uur. De vorst kan maximaal elf passagiers meenemen voor een vaartochtje.

Voetjes van de vloerDe speedboot laat zich door een joystick besturen; een 15 inch lcd-scherm geeft de snelheid weer. Op het schip kunnen de voetjes van de vloer dankzij een geluidsinstallatie met drie versterkers, acht speakers en twee subwoofers.