Nieuws Actueel

Het Nieuwe Werken is fabeltje

Jeroen Jansen 18 februari 2014

Dankzij het nieuwe werken zouden medewerkers productiever worden. Altijd en overal werden bestanden en collega’s bereikbaar, dus geen verloren uurtjes meer. Vergeet het maar, stelt nieuw onderzoek. Het is zeker niet voor het eerst dat de keerzijde van het nieuwe werken aan het licht komt. Schieten we er uiteindelijk wat mee op?

Voordelen eindeloosFiles zouden verminderen en grote kantoorruimtes werden overbodig. Je kreeg de vrijheid om je dag flexibel in te delen. De voordelen van het nieuwe werken leken eindeloos. En natuurlijk hééft het ook grote voordelen. Veel grotere bedrijven hebben minder vaste werkplekken. Vergaderingen op afstand schelen zeker reistijd. En dankzij snelle communicatiemiddelen hoef je niet meteen een vrije dag op te nemen als je kind een keer ziek is.

Geen hogere productiviteitToch lijkt het er op dat een ander belangrijk verwacht voordeel van het nieuwe werken, productievere medewerkers, niet uit komt. Onderzoekers van de Amerikaanse University of Washington, University of Florida en de Michigan State University deden gezamenlijk twee studies over het gebruik van de smartphone buiten kantooruren. Ze bekeken wat hiervan de gevolgen waren voor het aantal uren slaap en de motivatie om de handen op het werk uit de mouwen te steken de dag na een avond doorwerken. Belangrijkste conclusie: gun niet alleen jezelf maar ook je smartphone rust voor een productieve dag.

Afname kwaliteit slaapSteeds op je telefoon kijken of je misschien niet een boodschap van je baas hebt gemist, lang nadat het kantoor is gesloten, maakt het moeilijker om goed te slapen. Uiteindelijk leidt het tot een afname van de productiviteit, toonden de onderzoekers aan. Bovendien is er sprake van een soort domino-effect: ben je minder productief overdag, dan heb je meer behoefte om ’s avonds nog wat te werken. Dat veroorzaakt weer een slome, ineffectieve dag erna.

Rust nodig voor frisse startVeel van de respondenten die na 21.00u veel bezig waren geweest met hun werk gaven aan concentratieproblemen te ervaren en zich uitgeput te voelen. Ook hebben ze meer last van vergeetachtigheid. Volgens de onderzoekers zijn de uren na kantoortijd belangrijk voor herstel en rust zodat je de volgende dag weer fris kunt beginnen. De voordelen die het gebruik van een smartphone kunnen bieden, worden door een gebrek aan rust teniet gedaan.

Lees verder op BC.nl.