Nieuws Actueel

Het plan van Griekenland

Caroline Spilt 10 juli 2015

Griekenland op de rand groot

Het Griekse parlement stemt vrijdag in met de bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die premier Alexis Tsipras heeft voorgelegd aan de schuldeisers van Griekenland. Dat zei een woordvoerder van regeringspartij Syriza vrijdagochtend.

De Griekse regering diende donderdagavond haar voorstellen in bij eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. In ruil voor onder meer hogere belastingen en pensioenhervormingen zou Griekenland zo'n 53 miljard euro aan leningen vragen, verspreid over drie jaar.

HERE IT IS. Greece's request for a bailout. http://t.co/XVS6YEQ7NSpic.twitter.com/dzCOP1B4ag

— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 9 juli 2015

InstemmenHet Griekse parlement wordt vrijdag gevraagd in te stemmen met maatregelen die direct worden genomen, om de andere eurolanden te overtuigen van de Griekse wil om daadwerkelijk tot een akkoord te komen.

Groeiende kansenVolgens ING-econoom Carsten Brzeski zijn de kansen op een deal tussen Griekenland en de andere eurolanden gegroeid dankzij de voorstellen die de Griekse regering heeft gedaan. Gezien alle verrassingen van de afgelopen weken, waarschuwt hij echter voor al teveel optimisme. De grote vraag is volgens hem of de plannen voldoende zijn om het vertrouwen in de intenties van de Griekse regering te herstellen.

PensioenBrzeski wees erop dat de Grieken alsnog veel voorstellen hebben overgenomen die al in de plannen stonden die in het referendum van afgelopen zondag nog door de Griekse bevolking werden afgeschoten. Zo zou de pensioenleeftijd al in 2022 naar 67 jaar worden verhoogd en belooft de regering de speciale, lage btw-tarieven voor eilanden te schrappen.

Goede dealDe Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis zei vrijdagochtend optimistisch te zijn over de kansen op 'een goede deal'. "We zullen de voorstellen bespreken en ik verwacht dat het goed zal gaan'', zei hij voor een bijeenkomst met de ministers van Syriza.

Chronologisch overzichtEen overzicht van de ontwikkelingen rond Griekenland in de afgelopen weken:

Donderdag 4 juni: Griekenland krijgt toestemming van het IMF om afbetalingen van in totaal 1,5 miljard euro die in juni moeten worden gedaan, te bundelen en uit te stellen tot het einde van de maand.

Vrijdag 5 juni: De Griekse premier Alexis Tsipras vindt dat de internationale schuldeisers hun voorstellen voor een deal over de Griekse schuldenproblematiek van tafel moeten halen omdat die ,,onrealistisch en absurd'' zijn.

Zondag 14 juni: Gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers worden zonder resultaat afgebroken.

Donderdag 18 juni: Het IMF benadrukt dat de deadline voor de Grieken op 30 juni blijft staan. Grieken trekken door alle onrust onverminderd hun bankrekeningen leeg.

Zondag 21 juni: Tsipras legt een voorstel neer bij de leiders van de Europese Unie dat hij omschrijft als de ,,definitieve oplossing''.

Maandag 22 juni: Ministers van Financiën van de eurozone en later ook staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden komen op een speciale top bijeen om de Griekse kwestie te bespreken. Hoewel de top voorafgaand als ,,beslissend" werd bestempeld, wordt opnieuw geen akkoord bereikt.

Donderdag 25 juni: Wederom eindigt een eurotop zonder akkoord. Voor de geldschieters lijken de btw-plannen en de hervorming van het pensioenstelsel de grootste struikelblokken. Besloten wordt om de volgende zaterdag verder te praten.

Zaterdag 27 juni: in de nacht van vrijdag op zaterdag verrast Tsipras met de aankondiging van een referendum over de voorstellen van de geldschieters. De eurolanden weigeren daarom op zaterdagmiddag in te stemmen met de verlenging van het noodprogramma, dat daardoor op dinsdag 30 juni verloopt.

Zondag 28 juni: De ECB verhoogt de noodsteun voor Griekse banken niet, waardoor die de deuren moeten sluiten. Grieken mogen nog maar 60 euro per dag uit geldautomaten halen.

Dinsdag 30 juni: Griekenland vraagt tevergeefs om een nieuw financieel steunpakket voor de komende twee jaar. De aflossingsverplichting bij het IMF wordt niet voldaan.

Zondag 5 juli: De Griekse bevolking wijst de voorstellen van de schuldeisers in het referendum met een grote meerderheid af.

Maandag 6 juli: Minister van Financiën Yanis Varoufakis treedt af, naar eigen zeggen om de onderhandelingen meer kans van slagen te geven.

Dinsdag 7 juli: Griekenland komt zonder nieuwe voorstellen naar bijeenkomsten met ministers en regeringsleiders in Brussel. Na afloop waarschuwen EU-president Tusk en commissievoorzitter Juncker dat de tijd op is. Griekenland krijgt tot donderdag om met concrete voorstellen te komen. In het weekeinde zullen de euro-ministers van Financiën en de regeringsleiders van alle 28 EU-landen besluiten of het land nog in de eurozone kan blijven.

Donderdag 9 juli: Griekenland dient zijn nieuwe verzoek om steun in. In ruil voor zo'n 53 miljard euro aan leningen zou de regering bereid zijn tot een reeks economische hervormingen. De toezeggingen lijken daarbij nauwelijks af te wijken van de eisen die in het Griekse referendum nog werden afgewezen.