Nieuws Actueel

Het plan voor De Spoelerij in Almelo dingt mee naar Twentse Duurzaamheidsprijs

Van onze redactie 2 oktober 2015

Erwin Tijhof Emiel Muijderman

Bijzonder aan het project De Spoelerij, een ontwerp van Beltman Architecten uit Enschede, is dat de authentieke gevel- en betonconstructies worden gehandhaafd. Met name de karakteristieke schelpconstructie, de halfronde daken, zijn volgens Tijhof de moeite van het handhaven waard.

LichtEen deel van de daken wordt 'opengewerkt', zodat er licht in de achtertuinen van de woningen komt. De woningen worden compleet aangeboden, dat wil zeggen inclusief luxe keuken, maar ook met wand- en vloerbekleding. "Huurders hoeven bij wijze van spreken alleen hun meubels erin te zetten", aldus Tijhof. Zelfs de tuin wordt ingericht, waarbij kunstgras wordt toegepast. "Een knipoog naar Ten Cate", lacht Tijhof, verwijzend naar de vroegere gebruiker van het Indiëterrein.

Oud en nieuw Het plan voor de oude spoelerij past goed in de opzet van het oude Indiëterrein, waar oud en nieuw samengaan in een geheel nieuwe woonwijk. Waar dat toe leidt, is al mooi te zien aan de 24 huurwoningen van MorgenWonen die aan de Laan van Indië gebouwd zijn. De eerste bewoners zijn daar deze week ingetrokken. Hun achtertuinen zijn bereikbaar via oude trafo deuropeningen in een fabrieksmuur die gehandhaafd is, inclusief de 'puntconstructie'. Binnenkort begint de sloop van het oude witte kantoorpand van Ten Cate aan de Haven Noordzijde. Daarna wordt de woonwijk ook vanaf die zijde ontsloten, via het oude Kalverstraatje. Ook dat behoud zijn karakteristieke aangezicht. Het wordt opnieuw gestraat, maar de bestaande gebakken klinkers en betonplaten worden hergebruikt.

DuurzaamheidsprijsHet plan voor De Spoelerij dingt mee naar de Twentse Duurzaamheidsprijs 2015. Dat is niet voor niets. De woningen zijn energie-neutraal en all-electric, dankzij een hoogwaardige schil en de toepassing van moderne installatietechnieken. De halfronde daken die pal op het zuiden liggen zijn ideaal om zonlicht op te vangen en worden geheel bedekt met zonnepanelen. "Met dat duurzaam bouwen, nemen we ook onze maatschappelijke veantwoordelijkheid", aldus Tijhof. "Naast ontwikkelaar en bouwer worden wij ook de belegger van dit pand."

Vakmanschap vereist De komende maanden wordt het oude fabriekspand deels gesloopt. Dat vereist volgens Tijhof nogal vakmanschap van sloopbedrijf RGS uit Rijssen. Begin volgend jaar begint de bouw, die waarschijnlijk in september voltooid zal zijn. Het werk wordt uitgevoerd door Ter Steege Bouw Vastgoed uit Hardenberg.

Huurprijzen De huurprijzen van de woningen zijn nog niet vastgesteld, maar zullen tussen de 700 en 1.000 euro komen te liggen. "All-in, dat wil zeggen inclusief energielasten."

Erwin Tijhof van Ter Steege bij De Spoelerij, die wordt omgebouwd tot wooncomplex. Foto: Emiel Muijderman

Illustratie van De Spoelerij na realisatie van de woningen. Oud en nieuw komen samen. De oude schelpdakconstructie blijft behouden en ook de oude klinkers en betonplaten worden hergebruikt. Foto: Beltman Architecten