Nieuws Actueel

Het Rijk heeft weer een schoonmaker

Caroline Spilt 1 mei 2015

Op 1 januari treden de eerste schoonmakers weer in dienst van het Rijk. Dat maakte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op een 1 meibijeenkomst in Amsterdam bekend. Hij wil in de loop van volgend jaar ook de eerste beveiligers weer ambtenaar maken.

Door flexwerkers weer in dienst te nemen, wil het kabinet het goede voorbeeld voor de arbeidsmarkt geven. Werknemers krijgen daardoor meer zekerheid. ,,Sommige werkgevers wisselen makkelijker van werknemer dan van leaseauto'', aldus de PvdA-minister op de FNV-bijeenkomst om de Dag van de Arbeid te vieren.

De eerste groep van 800 schoonmakers in vaste dienst gaat in het nieuwe jaar aan de slag in de gebouwen van het ministerie van Economische Zaken. Op dit moment huurt het Rijk schoonmaakpersoneel in via schoonmaakbedrijven.

De overheid wil geleidelijk 3000 schoonmakers weer een vaste baan geven. Dat proces moet volgens het ministerie van Sociale Zaken in 2021 zijn afgerond. De nieuwe rijksambtenaren komen te werken bij de Rijksschoonmaakorganisatie.