Nieuws Actueel

Het verhaal van de wonderboom

Bram de Vrind 15 juni 2015

Haiti wonderboom grensverleggers chris kaput 335

Chris Kaput wil met duurzame voedselproductie het verschil maken in het door rampspoed geplaagde Haïti. Met daarbij een prominente plaats voor de Moringa-boom, die niet zonder reden 'miracle tree' wordt genoemd.

Kaput kwam na de aardbeving in 2010 kwam te werken voor Cordaid in het Caribische land. "Ik werd een soort verslaggever in het veld, die heel transparant zou moeten berichten over het goede en het minder goede dat gebeurde na de aardbeving." Eufemisme: het wonen en werken op Haïti na de aardbeving was verre van ideaal. Kaput: "Het was ongelofelijk zwaar. De omgeving was ontzettend disfunctioneel: er was nauwelijks stroom en logistiek was het een nachtmerrie. Voor de kleinste dingen zoals het maken van een foto in het veld was ik vaak al snel een dag bezig."

Gewapende overvalMaar ook persoonlijk was het heftig. "Haïti was zeker toen erg onveilig. We moesten ons houden aan een strikt veiligheidsprotocol waarbij we bijvoorbeeld elke avond voor tien uur thuis moesten zijn. Samen met je huisgenoten ergens gezellig een biertje drinken of wat ontspannen door te sporten was er niet bij. Dat, samen met de enorme werkdruk, maakte de hele ervaring behoorlijk stressvol. In de loop van de tijd zag je de mensen om je heen opbranden. Ik wil er niet al te veel over vertellen, maar het absolute dieptepunt was wel een gewapende overval die we thuis hebben gehad. Ineens stonden er drie gewapende gasten in de slaapkamer. Dat was een heel heftige ervaring."

ParadijsNa de inspannende tijd in Haïti volgde ontspanning in de Dominicaanse Republiek. Eerst werkte Kaput daar in een diplomatieke functie op de ambassade, later begon hij als freelancer met eigen projecten. "De Dominicaanse Republiek is in alle opzichten een paradijs in vergelijking met Haïti. Ik ben bezig met verschillende projecten op het gebied van duurzaamheid en permacultuur. Het opzetten van een sustainable model farm is daarbij een belangrijk doel. Via blogs op Grensverleggers vertel ik over mijn vorderingen in de Dominicaanse Republiek."

HongersnoodSFA Moringa Meeting AFASDAH 3Ondanks dat hij Haïti verlaten heeft, werkt Kaput nog altijd aan projecten in dat land. Interessant daarbij is de rol van de Moringa-boom. "Het is een boom die oorspronkelijk uit India komt, daar wordt hij al honderden jaren gebruikt. In Afrikaanse landen wordt hij ingezet tegen hongersnood. Maar ook op dit eiland komt hij voor."

Miracle tree "De Moringa-boom heeft ongelofelijk veel voordelen. Hij groeit makkelijk en snel, heeft weinig water en voeding nodig, is resistent tegen plagen en werkelijk elk deel van de boom kun je ergens voor gebruiken. Om een paar voorbeelden te geven: de bladeren bevatten alle essentiële aminozuren en zijn uiterst voedzaam. De boom produceert zaden die rijk zijn aan oliën die goed zijn voor de huid. En als er olie uit die zaden is geperst, dan zijn de overblijfselen prima te gebruiken om goedkoop water te filteren. Bepaalde vaste deeltjes in water worden door die overblijfselen gebonden. De bladeren vormen overigens ook een natuurlijk groeihormoon voor gewassen, waarmee een 20 procent betere oogst te verkrijgen is. Zo zijn er nog legio andere toepassingen te noemen. Het is dan ook niet voor niets dat Moringa ook wel the Miracle tree wordt genoemd."

SuperfoodSFA Moringa Meeting AFASDAH 4Kaput raakte op Haïti onder de indruk van deze Moringa-boom, maar het land moest wel worden wakker geschud. Kaput: "Haïti is voor 98 procent ontbost. Mensen moeten echt een prikkel krijgen om weer bomen te gaan planten. Een belangrijke prikkel is dat de boom waarde vertegenwoordigt. En dat is nou juist het mooie aan de Moringa-boom. Binnen een half jaar tot negen maanden nadat je hem hebt geplant, kun je al resultaat zien. Ik heb onlangs in een studie aangetoond dat er markt is voor producten van deze boom. Daardoor is een vervolgproject gefinancierd: we zijn bezig een superfood op basis van Haïtiaanse Moringa-bladpoeder op de markt te brengen in de Verenigde Staten en Europa. Ook hiervoor geldt: volg mijn blog op Grensverleggers als je op de hoogte wilt blijven!"