Nieuws Actueel

'Het verhaal van Witte Wieven is een sprookje vol liefde'

Van onze redactie 13 november 2015

Image 5437703

Vooral in het noorden en oosten van het land geloofde men vroeger in de Witte Wieven. 's Avonds en 's nachts kwam de mist op uit de velden rondom de dorpen. Bovennatuurlijke wezens, zo werd vroeger gedacht. Theo Meder legde het verhaal jaren geleden al uit aan Willem Wever. Hij is expert op het gebied van volksverhalen als sprookjes, sagen en legenden. Deze sage deed de afgelopen week heelwat stof opwaaien vanwege een 'enge' aflevering van het Sinterklaasjournaal. ,,Wat zijn Witte Wieven?" vroeg Amon (5), het zoontje van Anne Goedhart, tijdens de aflevering van het journaal. ,,Vroeger dachten mensen dat het spoken waren, maar nu weten we dat het mist is," legde zij hem uit. ,,Vroeger waren mensen ook bang voor hun eigen schaduw. Toen wisten ze nog niet dat dat door de zon komt." Amon moest lachen, en daarmee was de kous weer af.Aranka Siereveld keek de uitzending samen met haar kleuterklas. Haar reactie iets minder mild: ,,Het is een kinderprogramma, waarom moet het over heksen gaan? Er zijn zoveel leuke dingen te verzinnen." De kinderen uit haar klas hadden vooral veel vragen over de aflevering: Heksen bestaan toch niet, juf? En, gebeurt dat dan altijd bij mist?. ,,Ik vroeg me serieus even af of er wel een pedagoog zit in de redactie van dat programma."De NTR laat in een reactie aan de NOS weten dat de redactie altijd probeert op een speelse manier om te gaan met de plaatselijke verhalen rond de plek van de intocht, in dit geval Meppel. Bij het Sinterklaasjournaal hoort ook een lespakket. Zo kunnen scholen verder ingaan op de thema's die aan bod komen en kunnen kinderen er ook nog iets van leren.

SpannendMiriam de Goey is juf van groep 1/2E op basisschool de Notenkraker in Amsterdam. Het lespakket is nog niet binnen, maar aan de Witte Wieven heeft De Goey nog geen lesje hoeven besteden: ,,Natuurlijk is het soms spannend. Dan komen de kinderen even heel dicht bij me staan. Als het enge stuk dan weer voorbij is, gaan ze weer lekker zitten."Voor de zoon van Stefan Fransen, Marc (5), was er helemaal geen sprake van Witte Wieven. Hij verstond: witte dieven. ,,Ik heb het maar zo gelaten," reageert Fransen. ,,In elk tv-programma zit wel een slechterik. Natuurlijk is het soms een beetje spannend, maar de Sinterklaastijd is sowieso een spannende tijd."

Eind goed, al goedDie witte dieven of Witte Wieven mogen dan voor sommige kinderen eng zijn, maar volgens de sage brachten ze Johanna haar ware liefde. Volgens het verhaal van sprookjeskenner Meder aan Willem Wever kwam het vroeger vaak voor dat meisjes werden uitgehuwelijkt in ruil voor meer land of een grotere boerderij. Dankzij de Witte Wieven hoefde Johanna niet met de rijke Hendrik te trouwen, maar mocht zij door het leven aan de arm van Albert. Het verhaal luidt dat beide heren van Johanna's vader een opdracht kregen: Midden in de nacht een ijzeren spit in de kuil van de wieven werpen. (Het verhaal zou zich afspelen in Lochem, de Gelderse Acherhoek, waar zich de Witte Wievenkuil bevindt.) Albert dacht dat de rijke Hendrik zou winnen, want hij had een veel beter paard. Maar, Hendrik werd bang in het donker en Albert volbracht de opdracht. Hij krijgt krijsende Witte Wieven achter zich aan en voelt hun hete adem in zijn nek. Toch weet hij de boerderij van Johanna te bereiken. Spannend. Zeker. Maar, volgens Juf Miriam is het allemaaal 'spannend' in de meest positieve zin van het woord. Juf Miriam ziet het Sinterklaasjournaal op dit moment zelfs als het allerleukste programma wat er is waar ze als Amsterdamse school ook nog eens heel veel aan te danken hebben: ,,Door die hele pietendiscussie weet niemand meer of die piet nu groen, grijs, blauw of geel moet zijn. In kleinere plaatsen blijven pieten gewoon zwart, maar dat kan bij ons niet. Als we het Sinterklaasjournaal niet hadden, moesten we het allemaal zelf verzinnen."