Nieuws Actueel

Het wordt stil in de binnenstad

Lege etalages, gesloten cafédeuren. De leegstand in de Arnhemse winkelstraten is pijnlijk om te zien, meldt De Gelderlander.

Harry van der Ploeg | Foto: Rolf Hensel 14 maart 2016

Arnhem Stil

De Arnhemse binnenstad is in de greep van een aardverschuiving. Grofweg honderd winkelpanden staan leeg. Dat blijkt uit onderzoek en actuele tellingen van De Gelderlander.

De grootste leegstand op de toplocaties concentreert zich bij de entree van het stadshart op de Roggestraat in het verlengde van de opgedoekte V&D. In de zijstraten sterft winkelpassage Hemelrijk een langzame dood. Ook het uiteinde van de Rijnstraat heeft het moeilijk.

Op en rond de Korenmarkt staan veel horecapanden leeg. De omgeving van Gele Rijdersplein en Looierstraat wordt voorbereid op wonen in plaats van winkelen. In de overgangsfase zoeken kunstenaars en starters in het bedrijfsleven hun eigen avontuurlijke weg. Veel dynamiek gloort rond Rozet en Kerkstraat.

OnderzoekHet onderzoeksgebied dat De Gelderlander koos, omvat het stadshart en directe omgeving. Winkelmakelaar Strijbosch Thunnissen hanteert een veel kleiner gebied voor jaarlijks onderzoek. "Bij elkaar 63 van de 595 winkels staan daar nu leeg", meldt specialist Chris Lanting.

Volgens Locatus, een onderzoeksbureau op het gebied van winkelinformatie, is het totaal aan winkeloppervlakte dat in Arnhem leegstaat na de val van V&D gestegen met zo'n 10 procent tot 20,9 procent. Herverkaveling van de binnenstad is volop gaande. "Het glas is half leeg of half vol", typeert makelaar Lanting het keerpunt in de geschiedenis. Hij denkt dat Arnhem er over een jaar of twee veel beter voor zal staan. Hij is diep onder de indruk van de dynamiek aan veranderingen. "Historische binnensteden in het noordwesten van Europa hebben de toekomst met nieuwe internationale winkelformules en plaatselijke ondernemers. In combinatie met cultuur en horeca bieden ze een echte beleving. Dat kun je niet vergelijken met winkels in een doodse shoppingmall ver buiten het centrum. "

Ergste achter de rugArnhemse ondernemers denken dat het ergste achter de rug is. In de Koningstraat is iedereen klaar voor een sprankelend voorjaar. Robert Wittenberg is op de kop van het nieuwe Building 026 druk met de inrichting van zijn nieuwe Italiaanse restaurant Vicini. Daarachter verrijst binnenkort woonwinkel Meijer en Floor. Lev Cycling Café wordt het informatiecentrum voor de Giro d'Italia. Op de bovenverdieping komen straks modeshows van kunstopleiding ArtEZ.

Verderop aan de Ketelstraat werkt Zara aan een nieuwe 'flag-shipstore' onder de modewinkels. Miss Etam heropent aan de overzijde in het voormalige Didi. Lanting rekent erop dat de 2.500 vierkante meter van Esprit bij het Land van de Markt snel opgevuld worden met hippe opvolgers. "Bedenk ook dat H&M in Europa bezig is met nieuwe winkels die een grote oppervlakte nodig hebben." Lanting waarschuwt wel voor voorbarige conclusies na deze opmerking. "Nee, C&A, H&M en The Sting gaan niet weg bij het Musiskwartier. Ze hebben daar langlopende huurcontracten."

Voor de voormalige Kijkshop tegenover de voormalige V&D gloren ook nieuwe kansen. Lanting wil alleen prijsgeven dat er gesprekken gaande zijn met een internationale winkelketen met horecapartner. Snel schakelen is zijn advies aan vastgoedeigenaren. Op de kop van Rijnstraat en Kortestraat is de voormalige fietsenzaak Halfords daarom snel verbouwd en opgedeeld in drie nieuwe winkelruimtes, met eigen ingang. Ook daar is nu meer mogelijk dan voorheen. Lanting wil nog even kwijt dat hij het liefst een spraakmakend museum nabij de binnenstad ziet. Maar dat idee heeft Arnhem twee jaar terug afgeschoten.