Nieuws Actueel

Heupairbag moet val van ouderen breken

Van onze redactie 6 februari 2015

Maar de firma Wolk ontwikkelt – met een lening van het rijk – een tegenhanger: een airbag voor senioren.

120.000 euro Ze schuifelen vaak zo onzeker door het laatste restje van hun leven dat een val en dus een gebroken heup op de loer ligt. De heupairbag moet dit letsel zien te voorkomen. Dikwijls is voor ouderen een gebroken heup het begin van het eind. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, heeft het bedrijf 120.000 euro geleend om zijn innovatieve idee te ontwikkelen.

De heupairbag is een gordel die iets boven de heup wordt gedragen. Op de rug zit een tasje met daarin de airbag. Er zit een sensor in die bij een val beweging signaleert. Op dat moment komt de zak tevoorschijn die zich om de heup oppompt en de val breekt. "Er zit een ventiel in, zodat het kussen langzaam leegloopt. Als de airbag net zo hard zou blijven als een opgepompte zwemband, zou je op je hoofd kunnen vallen", zegt Filippo van Hellenberg Hubar van Wolk.

Hij gaat de heupairbag ontwikkelen met een team van ingenieurs, maar ook mensen die letten op comfort en design. Daarbij wordt samengewerkt met de TU Delft.

Begin 2016 Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is er 'al veel denk- en tekenwerk' voor de airbag verricht. Het product moet tussen de 350 en 400 euro kosten en wordt begin 2016 verwacht.