Nieuws Actueel

'Hier laten we zien dat het anders kan'

Bram van Schaik | Foto: William Hoogteyling 28 december 2015

BWW Vertrek Willem

Betuwe Wereldwijd zamelt bruikbare spullen in, knapt ze op en verstuurt overzee. De oprichter vertelt in De Gelderlander.

Willem de Boer vertrekt volgend jaar bij Stichting Betuwe Wereldwijd (BWW) in Culemborg. De organisatie die hij in 1987 heeft opgericht en die onder zijn voorzitterschap is uitgegroeid tot een goed geolied en zeer gerespecteerd instituut gaat organisatorisch een nieuwe fase in. Maar ondanks de nieuwe wind blijft het de plek waar hergebruik, ontwikkelingswerk, dagbesteding en werkervaring samenkomen.

Betuwe Wereldwijd staat sinds jaar en dag bekend als revisiebedrijf waar vrijwilligers zich ontfermen over afgeschreven naaimachines, fietsen, gereedschappen, computers, muziekinstrumenten en andere praktische dingen. Vele duizenden van die spullen gingen naar plaatsen waar ze die goed kunnen gebruiken. Vaak Afrikaanse landen, maar ook Suriname. Tegenwoordig wordt expertise meegestuurd zodat, wanneer nodig, de fietsen of naaimachines op hun nieuwe bestemming kunnen worden gerepareerd en onderhouden.

750"Ik heb altijd gedacht: het houdt wel een keer op met het sturen van die naaimachines", zegt De Boer (1948) tijdens een korte rondleiding door het pand - een oude sigarenfabriek - aan de Goilberdingerstraat. "Maar nee, dit jaar hebben we er weer 750 verscheept." Zelf bouwt hij de komende maanden af en heeft daar geen moeite mee. "Het is goed zo. We hebben meer opdrachten dan tevoren. En ook zijn steeds meer mensen betrokken bij Betuwe Wereldwijd. Maar de veranderde wetgeving vraagt om een andere organisatievorm."

Dus heeft BWW al weer enkele jaren een professionele staf met twee, straks drie leidinggevenden. Er komt per 1 januari een grotendeels nieuw bestuur terwijl de drie oud-leden van het dagelijks bestuur, onder wie voorzitter Willem de Boer, van een afstandje toekijken in de nieuwe raad van advies.

WereldburgerDe als theoloog afgestudeerde De Boer noemt zich al zo lang hij zich kan heugen 'wereldburger'. "Als je de aarde vanuit de ruimte bekijkt, zijn er geen grenzen en is er geen armoe. Dat wordt anders als je dichterbij komt. Het is mijn doel iets aan die verschillen te doen." De Boer werkte eerst in het onderwijs en was vervolgens 25 jaar directeur van het landelijke katholieke jongerenwerk. Sinds zijn vervroegde uittreding in 2004 houdt hij zich als vrijwilliger fulltime bezig met de club die hij zelf ooit begon. Betuwe Wereldwijd zamelt bruikbare spullen in, knapt ze op en verstuurt overzee. Het werk wordt gedaan door vrijwilligers. Gepensioneerden, baanzoekenden, vluchtelingen en mensen met een beperking. "En er zit altijd wel een taakgestrafte bij."

Aanleiding destijds de organisatie op te zetten was de enorme jeugdwerkloosheid begin jaren tachtig. Eerst ontstond de landelijke stichting Vraag & Aanbod Internationaal, een bemiddelingsbureau tussen ontwikkelingsprojecten en lokale werkplaatsen. Vervolgens is gebouwd aan een landelijk netwerk van werkplaatsen. In hoogtijdagen waren dat er 35. De meesten hielden geen stand, Culemborg is de positieve uitzondering. Volgens De Boer is BWW toekomstbestendig. "Het streven is een voor allen bewoonbare wereld. Toch worden goederen en mensen afgeschreven, terwijl ze nog een hoop kunnen. Hier laten we zien dat het anders kan."

Als De Boer straks na 29 jaar bij BWW is vertrokken, wacht hem allerminst een zwart gat. "Welnee, dan heb ik tenminste meer tijd voor projecten waar ik ook mee bezig ben. Zoals een fietsplan in Suriname. En een onderzoek naar de Nederlandse aanwezigheid in China. Ik verveel me geen moment."