Nieuws Actueel

Hier mag niet gegluurd worden

Rik Nizet 10 juni 2014

De inlichtingendienst AIVD heeft geen toegang tot providers in Nederland. De dienst kan ook niet zomaar Nederlanders afluisteren zonder dat de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie daar toestemming voor heeft gegeven. Maar als Nederlanders bellen met iemand in het buitenland waar inlichtingendiensten wel toegang hebben tot providers, zouden ze wellicht wel kunnen worden afgeluisterd.

Dat zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Aanleiding is de bekendmaking vorige week van Vodafone dat overheden van zes landen directe toegang hebben geëist tot de netwerken van het telecombedrijf. Nederland zit daar niet bij, maar de SP wilde van Plasterk de garantie dat Nederlanders niet worden afgeluisterd door buitenlandse overheden, met name de Amerikaanse NSA.

VodafoneMaar dat kan Plasterk niet, want hij gaat niet over buitenlandse overheden. SP'er Ronald van Raak vindt dat riskant, temeer daar de Nederlandse overheid zelf en veel politici Vodafone als provider gebruiken. De minister zei dat hij voor echt vertrouwelijke gesprekken een speciale gecodeerde telefoon heeft. Hij erkende dat los van het afluisteren door overheden ook anderen vrij eenvoudig gesprekken in hun omgeving kunnen meeluisteren als zij daarvoor een apparaatje kopen.