Nieuws Actueel

Hietbrink Coachbuilding in Haaksbergen van vader op zoon: ‘De leermeester is in de buurt’

Van onze redactie 12 oktober 2015

Hietbrink Emiel Muijderman

Tussen de talloze maakbedrijven, die Haaksbergen rijk is, zit een aanzienlijk aantal onbekende ondernemingen. Dat gaat niet op voor Hietbrink Coachbuilding. De restaurateur van oude Ferrari’s is een fenomeen op zijn vakgebied. ,,Het is altijd leuk om te vertellen over je werk”, aldus Hietbrink. ,,Ik doe dit meer dan dertig jaar en het is nog altijd mijn grote passie. Dit kun je alleen doen als je liefde voor het vak hebt. Daarom is het ook mooi dat zich een opvolger aandient”, verwijst Hietbrink naar zijn zoon Ruben van 22 jaar. Die heeft in het verleden wel iets in het plaatwerk gedaan - opa had immers al een schadeherstelbedrijf - maar koos uiteindelijk voor een studie computerprogrammeur. ,,Dat was achteraf toch niet wat ik m’n hele leven wilde doen”, vertelt de Benjamin van de familie, die nog een zus en een oudere broer heeft.

In de leer ,,Ik liep er al een tijdje mee rond, tot ik het idee heb uitgesproken om bij mijn vader in de leer te gaan. Het is inderdaad heel iets anders dan een baan als programmeur. Heel nieuw is het ook weer niet, want we zijn met klassieke Ferrari’s opgegroeid.”

Alwin is blij met de opvolging en heeft in relatief korte tijd al gezien dat Ruben het vak in de vingers heeft. ,,Hij staat nog aan het begin, maar leert snel. Ik had me er al bij neergelegd dat als ik ermee zou stoppen het over en uit zou zijn met dit bedrijf. Dat zich met Ruben nu alsnog een opvolger aandient, vind ik echt hartstikke mooi.”

MeesterDe opvolger realiseert zich dat hij nog een lange weg te gaan heeft, voordat hij het vak beheerst als zijn vader. ,,Het grote verschil is dat Alwin zo’n beetje alles zelf heeft moeten uitvinden en ik de leermeester in de buurt heb.”

Ofschoon de autowereld de afgelopen 20 jaar enorm is veranderd, zal de wereld van de klassieke Ferrari’s de komende decennia dezelfde blijven. Alwin: ,,De jongste klassiekers worden ouder, ze worden meer geld waard, dus willen eigenaren ze laten restaureren. Racewedstrijden met klassiekers zullen ook altijd blijven en daarbij wordt schade gemaakt. Als opvolger hoef je geen zorgen te maken dat je zonder werk komt te zitten. Als je maar topkwaliteit levert. Een Ferrari-eigenaar gaat niet voor minder. Daarom kocht hij ooit een oude Ferrari.”

Foto: Vader Alwin en zoon Ruben Hietbrink (Emiel Muijderman)