Nieuws Actueel

High Tech Systems Park Hengelo krijgt duurzaam energienetwerk

Van onze redactie 30 oktober 2015

Thales nieuwbouw Hengelo Christian van der Meij

Centraal op het High Tech Systems Park wordt een warmtepomp geplaatst voor het koelen en verwarmen van de gebouwen. Verder kan er wanneer er in een gebouw warmte of kou over is, dit slim worden uitgewisseld met een ander gebouw waar dat juist nodig is. Zo worden lokale bronnen ingezet voor de energievoorziening op de campus.

Warmte uit Hengelo, kou uit TwentekanaalHet is de bedoeling dit nog verder uit te breiden. “We gaan in gesprek met Rijkwaterstaat om met het water uit het Twentekanaal te koelen, en met Warmtenet Hengelo om van hun restwarmte gebruik te maken,” aldus directeur Vincent ten Thij van High Tech Systems Park.

Proeftuin voor bedrijvenHet Bronnet in Hengelo is gelijk een mooie proeftuin voor technologiebedrijven. De IT-infrastructuur die wordt gebruikt om het energieverbruik op de campus bij te houden wordt zodanig open ingericht dat het mogelijk wordt om de data op een veilige manier te delen en te analyseren.

Bovendien krijgen bedrijven de kans om nieuwe ontwikkelingen op een veilige manier in een real lifesetting te testen, zonder dat het de energievoorziening in gevaar brengt.

Foto: Christian van der Meij