Nieuws Actueel

"Hij loopt dit risico willens en wetens"

Van onze redactie 21 december 2015

Gesloten Winkel

De gemeente Westervoort eist de sluiting van de Bodywear Superstore op bedrijventerrein Het Ambacht, meldt De Gelderlander. Op een plek waar detailhandel niet is toegestaan heeft de ondernemer een lingeriezaak geopend.

Burgemeester Arend van Hout heeft het bedrijf laten weten dat er binnenkort een officiële aanschrijving op de deurmat valt. De Bodywear Superstore zit aan Het Hazeland in een voormalig pand van een autobedrijf.

Op deze plek is een kleine tankshop toegestaan. De verkoop van artikelen die niets met de autobranche te maken hebben, is er verboden.

Te grootWestervoort verlangt sluiting omdat de ondernemer - ondanks vele gesprekken en verzoeken van de kant van de gemeente - geen initiatieven ontplooit om zijn winkel terug te brengen naar een oppervlakte van 100 vierkante meter.

De bestaande winkel is vele malen groter. Het bedrijf meldt in advertenties zelf de grootste lingeriezaak van Nederland te zijn.

Fout gemaaktDe winkel langs de Rivierweg is in de zomer van 2014 geopend. Vooraf heeft de ondernemer bij de gemeente Westervoort informatie opgevraagd. Daarbij is een fout gemaakt, geeft burgemeester Arend van Hout toe. "Een ambtenaar heeft per ongeluk gezegd dat een winkel van 100 vierkante meter mogelijk is. Dat was onjuiste informatie. Vandaar dat wij bereid zijn geweest om een winkel van 100 vierkante meter toe te staan, alleen voor deze ondernemer en voor dit bedrijf."

De Bodywear Superstore heeft alle waarschuwingen in de wind geslagen, concludeert de burgemeester nu. "We hebben geen keus. Straks komt er een tweede ondernemer die ook een winkel op Het Ambacht wil openen. Dan wordt het concurrentie met het centrum van het dorp. Deze ondernemer vaart zijn eigen weg. Dan is het niet gek dat je een keer een overheid tegenkomt. Hij loopt het risico willens en wetens."

Niet alleen de gemeente Westervoort, maar ook de provincie Gelderland wil dat er een einde komt aan de detailhandel op Het Ambacht, aldus de burgemeester. Gelderland wil voorkomen dat bestaande stads- en dorpscentra aan aantrekkelijkheid gaan verliezen.

De gemeente Westervoort heeft haar aanbod voor een kleine winkel van 100 vierkante meter inmiddels ingetrokken.

Niet verstandigDe opening van de winkel is destijds verricht in bijzijn van wethouder Arthur Boone. "Dat is wellicht niet zo verstandig geweest", zegt de burgemeester. "We hebben toen meteen gezien dat de winkel te groot was. Maar achteraf is makkelijk praten."

De ondernemer is om een reactie gevraagd, maar die is uitgebleven.