Nieuws Actueel

Historie café-restaurant de Zwaan in Winterswijk gaat terug tot 17e eeuw

Van onze redactie 6 oktober 2015

Hans Bulten en Gonnie Lievers Jan van den Brink

De overdracht wordt gemarkeerd met een herinrichting. "We beginnen nog deze maand met een restyling. De zaak gaat niet dicht. Als het nodig is, wijken we uit naar boven, naar Paganini. We gaan alles opknappen, schilderen, andere meubels. Buiten langs de gevel komt een lange bank. 't Zwaantje krijgt wel een andere uitstraling."

Overdracht De Winterswijkse is al langer verbonden aan het horecabedrijf van Bulten. Na dat weekendbaantje kwam ze in de bediening, daarna kreeg ze een leidinggevende functie. Eerst bij zaal Nijenhuis. Later kwam daar 't Zwaantje bij. Ze blijft voor Hans Bulten zaal Nijenhuis erbij doen: daar is ze in loondienst, in de zaak aan de Markt is ze voortaan zelf ondernemer.De overdracht van De Zwaan speelt al langer. Hans Bulten: "Ik heb de zaak ook eerst aan mijn dochters aangeboden."

Die zagen ervan af, reden om daarna met zijn bedrijfsleidster te gaan praten. De horecaondernemer wordt in november zeventig. Dat is voor hem geen reden om te stoppen, wel om het anders te gaan doen.

17e eeuw De Winterswijker nam de zaak op de Markt in 1976 over. De geschiedenis van de zaak gaat nog veel verder terug: 't Zwaantje zat al aan het eind van de 17e eeuw aan het begin van wat toen de Wooldstraat was, tegenover de huidige zaak.

"Ik heb nog de originele drankvergunning uit 1880." In 1964 werd er nieuw gebouwd op de huidige plek en die zaak nam Bulten in december 1976 over: "Een goede zaak op een goede plek, voor horeca is dit een van de mooiste plekken van Winterswijk."

Halve eeuw horeca Zelf heeft hij zijn halve eeuw horeca er al weer vijf jaar op zitten. Eerst bij zijn ouders aan de Parallelweg, vanaf 1965 in zijn eigen café 't Weurden. Die kwam in de textielzaak naast de automatiek die zijn ouders al een paar jaar daarvoor hadden geopend.

In 1984 nam hij café en zaal Nijenhuis aan de Houtlading over. Het was een periode van expansie. "Ik heb toen een tijdlang vijf zaken gehad, naast 't Weurden, 't Zwaantje en Nijenhuis ook het Hoekhuis en twee jaar de Kiekeboebar."

Eerste reserveringen Daar blijft nu alleen zaal Nijenhuis van over. En daar merkt Bulten dat het economisch vooruitzicht weer beter wordt. De grote partijen met 250 of 300 gasten, die zijn er weliswaar niet meer, en de gasten zijn voorzichtiger. "Tot tien jaar geleden kon je anderhalf jaar vooruit kijken met de reserveringen. Dat is niet meer zo, maar de eerste reserveringen voor volgend jaar mei staan alweer in de agenda, het trekt weer aan."

Foto: Jan van den Brink