Nieuws Actueel

HISWA botenbeurs in teken van innovatie

Van onze redactie 8 maart 2015

Image 4798149

Een van de publiektrekkers is een door de mens aangedreven onderzeeboot, het nieuwste ontwerp van de TU Delft. Bezoekers kunnen op een racefiets strijden tegen de piloot die met de onderzeeër in een watertank zit.

Een andere primeur op de beurs die woensdag 11 maart begint, is een prototype zeilboot voorzien van een draagvleugelsysteem. Deze lancering is de start van een testprogramma waarin de boot en het systeem verder verfijnd gaan worden.

Bezoekers kunnen ook een nieuwe 'vliegende’ catamaran zien, de Solent Whisper. Een revolutionair draagvleugelsysteem zorgt voor stabiliteit en maakt deze catamaran gemakkelijk en veilig om te varen. De Solent Whisper komt al bij vijf knopen uit het water en haalt snelheden van 25 knopen.

Pleziervaartuigen Ruim 300 exposanten tonen verder een groot aanbod van alles op het gebied van de watersport, van zeilboten, motorboten, buitenboordmotoren, sloepen, elektrisch varen, visboten tot aan onderdelen en accessoires. De interesse in pleziervaartuigen trekt sinds vorig jaar weer duidelijk aan, ziet de organisatie. ,,De mensen willen weer komen. De kaartverkoop loopt harder dan vorig jaar, toen ongeveer 40.000 bezoekers op het evenement afkwamen'', zegt een woordvoerster.

Op de beurs is ook een 'zeiltheater' ingericht als ontmoetingsplek voor zeilers met lezingen, reisverhalen en bijzondere anekdotes. De HISWA zal iedere beursdag in het zeiltheater aan de hand van verschillende onderwerpen aandacht besteden aan de Volvo Ocean Race. In juni maken de boten van de Volvo Ocean Race een pitstop in Den Haag tijdens het Volvo Ocean Race Festival.

Opening Bouwe Bekking, schipper van het Nederlandse Volvo Ocean Race Team Brunel, en navigator Wouter Verbraak openen op woensdag 11 maart de HISWA Amsterdam Boat Show in Amsterdam RAI. Dat gebeurt traditioneel met het luiden van de scheepsbel. Bekking zal via een livestream vanuit Auckland aanwezig zijn.

Op de openingsdag is ook een verkiezing van de zeilboot, motorboot en het product van het jaar. De HISWA duur tot en met 15 maart.