Nieuws Actueel

Hittegolf kost klauwen met geld

Rik Nizet 2 juli 2015

Hittegolf ventilator middelgroot

De hittegolf kan een een ondernemer klauwen met geld kosten. Wat kost het bijvoorbeeld om de ventilator of airconditioning de hele dag aan te laten staan? Een overzicht van de verschillende kosten op een rij, samengesteld door de Vastelastenbond.

Toename waterverbruikHet meest logische gevolg van tropische temperaturen is dat het waterverbruik drastisch stijgt. Bij een verhoging van de temperatuur van 20 naar 30 graden stijgt het waterverbruik tot wel bijna 25 procent. Waterbedrijven moeten ook extra maatregelen treffen tijdens dergelijke zomerse temperaturen. Er wordt met name 's nachts productie gedraaid om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag tijden een hittegolf. Het waterverbruik tijdens de tropische temperaturen zal de komende dagen alleen nog maar toenemen en zal donderdag en vrijdag zijn piek bereiken.

Een toename van 25% lijkt veel, maar het valt in euro's mee. Wat betekent dat voor de portemonnee? Een gemiddeld huishouden verbruikt op jaarbasis 127 kuub water (Nibud). Dat is op jaarbasis Euro 214,20. Wanneer we dat terugrekenen naar één dag is dat Euro 0,587 per dag. Bij een toename in het verbruik van 25% gedurende 7 dagen betekent dat een hittegolf van een week u gemiddeld Euro 5,134 extra aan water kost.

Piek rondom stroomverbruikJe zou denken dat het elektraverbruik omlaag gaat tijdens een hittegolf. Tijdens temperaturen van 28 tot 30 graden verbruikt Nederland 8 tot 10 procent meer stroom. Grootverbruiker tijdens de hittegolf zijn de airconditioning en ventilatoren. Een airconditioner verbruikt normaal gesproken op jaarbasis 160 tot 430 kWh. Dat is gelijk aan ca. Euro 70,-. Deze kosten schieten echter omhoog wanneer er meer warme dagen in het jaar zijn.

Wat kost het om de ventilator of airconditioning de hele dag aan te laten staan?Een hittegolf van 7 dagen kost al snel 3 euro aan extra stroomkosten wanneer je een ventilator de hele dag aan laat staan. Dat valt nog mee. Airco is daarentegen veel duurder. Deze verbruikt maar liefst 1200 Watt per uur. Dat betekent bijna 7 euro per dag. Dat is bijna 50 euro per week.

Wanneer we kijken naar het verbruik in het huishouden, kan het ook zijn dat de hittegolf juist iets oplevert omdat je veel meer buitenshuis bent en de apparaten uit staan.

ZonnepanelenFeit of fabel: zonnepanelen leveren meer op bij hogere temperaturen. Fabel: Helaas, ook zonnepanelen leveren tijdens deze hete zomerdagen niet meer op. Hoe warmer ze worden, des te minder zo opleveren. Dat komt omdat er minder efficiënte geleiding is in een zonnepaneel. Per graad Celsius daalt de opbrengt met ca. 0,5 procent. Op een warme dag in de zomer kan een zonnepaneel ca. 60 graden Celsius heet worden. Dat betekent een verlies van 15% opbrengst.

Zonnepanelen zijn ervoor gemaakt om het beste te functioneren bij een temperatuur van ca. 20 tot 25 graden. Dus zelfs een zonnige winterse dag met koele wind kan meer opleveren dan een dag met een temperatuur van boven de 30 graden Celsius.

Blijf koelMisschien moet je er niet aan denken tijdens deze warme temperaturen, maar isolatie houdt ook bij warme dagen de warmte buiten. In de zomer zit u dus heerlijk koel binnen. Meer weten over isolatie.

Tips en trucsTips om de kosten laag te houden. 1. Ga er op uit en zoek verkoeling bij een zwemplas in de buurt en drink genoeg water2. Douche kort en niet met koud, maar lauw water.3. Gebruik geen apparaten die warmte afgeven, zoals computers, lampen. Laat ze niet op stand-by staan, maar strek ook de stekker eruit. 4. Gebruik niet de droger, maar hang de was op.5. Gebruik de afzuigkap zo min mogelijk. Deze zuigt koele lucht uit huis en haalt warme lucht naar binnen.

Berekening kostenDe Vastelastenbond maakte een berekening van de kosten. Een airco verbruikt 1200 watt per uur. Wanneer je de airco 24 uur per dag heeft aan staan betekent dat u op een dag: 1200 x 24(uur) = 28800 watt per dag verbruikt. (Dat is 28.8 KW) Bij een gemiddelde stroomprijs van 0,23 cent per kWh betekent dat je per dag 6,62 euro betaalt (28.8 KW x Euro 0,23 kWh stroom). Houd de hittegolf een week aan dan is de rekening van de airco 46,34 euro.