Nieuws Actueel

Hoe Bill Gates de toekomst voorspelde

Caroline Spilt 1 mei 2015

Appen mailen facebooken levensgevaarlijk groot

Bill Gates schreef in 1999 een boek, "Business @ the Speed of Thought". Daarin doet hij voorspellingen over hoe de digitale revolutie onze wereld zal veranderen. Die voorspellingen blijken nu, zo'n vijftien jaar later, treffend nauwkeurig te zijn geweest, schrijft Business Insider. De belangrijkste zes op een rij. 1. Prijsvergelijkingssites1999: "Automatische prijsvergelijkingssites zullen worden ontwikkeld die het mogelijk maakt om prijzen van verschillende sites te vergelijken en moeiteloos de goedkoopste producten te vinden."

Nu: Men kan op Google of Amazon naar producten zoeken en verschillende prijzen voor hetzelfde product krijgen. Voorbeelden zijn kieskeurig.nl, beslist.nl, tweakers.net, bellen.com.2. Mobiele apparaten1999: "Mensen dragen mobiele apparaten bij zich die het mogelijk maakt om altijd in contact te zijn en overal elektronisch zaken te doen. Ze kunnen het nieuws, geboekte vluchten en beursinformatie checken."

Nu: Smartphones en smartwatches doen dit. 3. Social media1999: "Privéwebsites voor vrienden en familie wordt gewoon en maakt het mogelijk om te chatten en events te plannen.

Nu: Social media sites zoals Facebook en Instargram zorgen hiervoor.4. Smart advertising1999: "Apparaten kennen iemands koopgedrag en zullen advertenties laten zien die toegesneden zijn op zijn persoonlijke voorkeuren."

"Software weet welke reis je hebt geboekt en gebruikt die informatie om activiteiten op de bestemming te suggeren, zoals kortingen, aanbiedingen, activiteiten, et cetera."

Nu: De meeste adverteerders kunnen hun doelgroep benaderen op basis van iemands klikgeschiedenis, persoonlijke voorkeuren, en koopgedrag. Een voorbeeld is Expedia en ook Facebook laat advertenties zien die gebaseerd zijn op iemands locatie en interesses.5. Links naar sites tijdens live tv1999: "Televisie-uitzendingen laten links zien naar relevante websites en content die aansluit bij wat een persoon kijkt."

Nu: Bijna alle sportwedstrijden hebben ads met links naar specifieke sites.6. Project-management software1999: "Projectmanagers die een team willen samenstellen kunnen dat online doen: hun project omschrijven, en aanbevelingen krijgen voor beschikbare personen die aan de functievereisten voldoen."

Nu: Workflow software verandert hoe mensen worden gerekruteerd, hoe teams worden gevormd en hoe werk wordt toebedeeld. Daarnaast bestaan sites zoals LinkedIn, waar mensen zichzelf kunnen profileren.