Nieuws Actueel

Hoe de overheid koe Marga vermoordde

| Foto: Eveline van Elk 11 december 2015

Koemargavermoord1065

"Dit is Marga", zei een 63-jarige veehouder uit Dreumel donderdag tegen de rechtbank, zwaaiend met een foto van zijn oudste en liefste koe. "Ze is 21 jaar en 8 maanden geworden, vermoord door de overheid. Ze moest per se naar binnen. Toen was ze binnen twee weken dood", vertelt hij in De Gelderlander.

De uitspraak van de wiskundig ingenieur, demograaf en boer Harri Cruijsen tekent zijn verhouding met inspecteurs, die sinds 2013 regelmatig namens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit op zijn boerderij kwamen kijken.

Zij noteerden bij verschillende gelegenheden dat runderen tot aan hun buik in modder, mest en urine wegzakten.

Er waren in de boomgaard bij de Dreumelse boerderij aan de Vluchtheuvelweg geen droge plekken om te liggen en de dieren hadden aangekoekte drek in hun vacht op hun flanken en buik. Ze konden niet bij de voeder- en waterplekken komen zonder moeizaam door het modderbad te moeten waden.

Vloerverwarming

Cruijsen bestrijdt dat. Volgens de boer reflecteert de boomgaard de natuurlijke omgeving van het rund, dat een kruising is tussen het Schotse Galloway rund en Lakenfelders. "Ze kiezen er zelf voor in de mest te staan, die een soort natuurlijke vloerverwarming is. Ze kunnen ook op de hogere delen van de boomgaard liggen maar dat doen ze zelf niet."

Een ander verwijt ging over afvalhout met spijkers, soms onder de modder, waaraan de koeien zich kunnen verwonden. "Zij weten zelf precies waar ze wel en niet moeten zijn en gebruiken zelfs prikkeldraad om oude vacht af te schuren als er nieuwe vacht aan komt", pareerde de veehouder.

Ook noteerden inspecteurs sinds 2013 bij herhaling dat veel runderen geen oormerken hadden of niet geregistreerd waren in het Nederlandse registratiesysteem of allebei. "Met oormerken verminken we onze koeien. Ik ben over ayurveda gaan lezen en in het oor komen alle zenuwen vanuit de buik samen. Bovendien heeft dit type rund dikkere oren, waar het label niet goed in wil en al helemaal niet goed blijft zitten. En tenslotte werkt het systeem niet: ik kon geen kalf aanmelden omdat zijn moeder volgens het systeem een stier was."

GaatjesschieterDe veehouder gooide de meegebrachte gaatjesschieter moedeloos naast zijn papieren administratie in de doos met oorlabels die hij had meegebracht voor de rechter.

De gewaarschuwde veehouder moest overkappingen voor droge plekken voor de runderen maken. Maar de zeilen die hij spande losten het probleem niet op, volgens de officier van justitie.

Stal zoekenToen moest hij een stal zoeken en vond die ook in Maasbommel. Maar ook daar hadden de dieren als snel te weinig schone en droge plekken volgens de inspecteurs die kwamen kijken. Uiteindelijk zijn alle runderen in beslag genomen, maar heeft Cruijsen ze weer teruggekocht.

Eigenwijs"Verdachte is eigenwijs", concludeert de officier van justitie. "Hij weigert te voldoen aan de Nederlandse registratieregels en houdt teveel dieren in een te kleine vieze boomgaard. Daarmee schendt hij de gezondheid en het welzijn van de dieren, vindt ook een dierenarts."

De officier eiste 180 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf en voorwaardelijke stillegging van zijn bedrijf als de situatie niet verbetert.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.