Nieuws Actueel

Hoe elke immigrant in no-time wordt toegelaten als ondernemer

Elke vluchteling die zichzelf framet als Amerikaanse unicorn heeft in twee weken een verblijfsvergunning

Van onze redactie 1 december 2015

Vluchtelingen zitten werkloos in een asielzoekerscentrum. En Nederland kijkt werkloos toe. Een echte ondernemer houdt daar niet van. Zo ook Dennis Vermeulen, CEO van INCO Business Group, niet. Via het dit jaar versoepelde startupprogramma van Economische Zaken helpt hij iedere vluchteling met een goed businessplan in twee weken aan een verblijfsvergunning. Een maas in de wet, noemt hij het: "Op het randje." Een interview met deze 'durfkapitalist'.

Een vluchteling in een AZC kan maximaal veertien euro per week bijverdienen als hij dagelijks de slaapzaal veegt. Andersom mogen ondernemers geen vluchtelingen laten werken. Daarmee riskeer je een flinke boete. Maar, wil je als vluchteling het AZC, de slepende procedures, en de boottocht vermijden, kan je gewoon drie a4-tjes business plan inleveren en per vliegtuig komen. De Nederlandse wet laat namelijk voldoende ruimte om je als start-up in Nederland te vestigen. De scheidslijn tussen ondernemer en vluchteling is dun. Framing is alles.

Als de wet het toelaat, waarom is wat jullie doen dan op het randje?

Het is niet op het randje. Maar veel mensen vinden dat er niet meer vluchtelingen toegelaten zouden mogen worden. We wisten dat we gevoelige snaren zouden raken. De diensten van INCO zitten wel op het randje. We helpen Nederlandse ondernemers naar het buitenland om belasting te besparen.

Op het randje, maar wel legaal?

"Juridisch wel, maar moreel misschien niet. Waarom kunnen ondernemers wel belasting ontwijken en arbeiders niet? Dat zijn morele discussies."

Toen INCO business nadacht over haar eigen positionering en merk ontstond het plan om dat wat ze voor commerciële doeleinden deden ook voor vluchtelingen te doen. In de praktijk betekent dat dat vluchtelingen een business plan kunnen indienen. Incubators maakt een selectie. "Is het relevant ,haalbaar, schaalbaar?" Dan starten ze een traject bij de IND. Na twee weken heb je een verblijfsvergunning voor een jaar. Na één jaar moet de ondernemer aantonen dat ze zelfvoorzienden zijn, via een puntenstelsel van de IND. "Ze moeten 90 uit 300 punten halen. Maar dat is reëel, hoor. Je krijgt al twintig punten voor een goed businessplan. Je krijgt er ook twintig voor een universitair diploma." Na één jaar kan je aanvraag indienen voor nog eens vijf jaar, en daarna nog een keer vijf jaar. Daarna krijg je de Nederlandse nationaliteit.

Heb je de eerst aanvraag al binnen?

De eerste kwam vanmorgen rond een uurtje of tien. Van een Syriër met een achtergrond in de luchtvaart. Maar inhoudelijk wil ik er niks over zeggen voordat we intern hebben overlegd.

Hypothetisch, welk business plan zou je af- of toewijzen?

Ik heb al met tienduizenden ondernemers aan tafel gezeten. Wat we kunnen verwachten is nu niet heel duidelijk. Maar ik verwacht nu een ander type ondernemers. De ondernemers waarmee we bij INCO aan tafel zitten, zijn bestaande ondernemers. Vluchtelingen beginnen net. Dus ik kan me voorstellen dat ze putten uit hun eigen situatie en ondernemingen starten voor en door vluchtelingen, zoals vertaaldiensten, import of export uit het land van herkomst.

Waarom heeft niemand dit eerder bedacht?

VluchtelingenWerk heeft in het verleden ook zo'n programma gedaan. Waarom ze dat geannulereerd hebben, weet ik niet. Misschien omdat het startupprogramma zoals 'ie nu is nog maar twee, drie jaar bestaat. Begin dit jaar is hij nog eens versoepeld waardoor ondernemers niet direct als die 90 punten hoeven te hebben, maar daar een jaar over mogen doen. Het doel van Economische Zaken was om het startupklimaat te verbeteren en Nederland internationaal beter op de kaart te zetten als startersland.