Nieuws Actueel

Hoe Erik de Vlieger in no time 80 miljoen verloor

Bram de Vrind 9 maart 2015

Erik de vlieger afpersing autobiografie tot hier en nu verder 335

De roemruchte ondernemer Erik de Vlieger blikt in zijn autobiografie terug op zijn ongekend turbulente carrière. Een loopbaan waarin hij een indrukwekkend zakenimperium opbouwde, werd afgeperst door de Israëlische maffia, en naar eigen zeggen ten gronde gericht na valse beschuldigingen: "Ik ben een man met een luchtje geworden."

"Er is geen sterveling die zo hoog stond, zo diep is gevallen en op eigen kracht weer naar boven klom", vat Erik de Vlieger het zelf samen in een interview met Het Parool. De zakenman (Zandvoort, 1959) laat in zijn autobiografie 'Tot hier en nu verder' zijn bewogen loopbaan de revue passeren.

MaffiaDe Vlieger doet in het interview voor het eerst een boekje open over de afpersing door de Israëlische maffia, die hem vier miljoen gulden afhandig zou hebben gemaakt. Voor de rechter heeft De Vlieger altijd ontkend dat hij werd afgeperst. Toch ligt er inmiddels een veroordeling.

HonkbalknuppelDe zakenman geeft toe dat hij 'een paar dagen' bang is geweest. "Ik had een honkbalknuppel onder de tafel. Maar toch heeft het minder indruk gemaakt dan wat me daarna te wachten stond."

EndstraWant in plaats van bescherming van de politie, kreeg De Vlieger uiteindelijk de recherche op zijn dak. Hij werd in 2005 gearresteerd op verdenking van afpersing van een Amsterdamse horecaondernemer, wiens café De Vlieger wilde overnemen. Bij die transactie was ook de later vermoorde 'bankier van de onderwereld' Willem Endstra betrokken en dat maakte de zaak er niet beter op.

Foto: kist van HollandExel, de in 2005 failliet verklaarde vliegmaatschappij van De Vlieger

80 miljoenNa de aantijgingen van justitie ging het bergafwaarts met het zakenimperium van de ondernemer, dat toen bestond uit een vastgoedbedrijf, luchtvaartmaatschappij, scheepswerf en diverse mediaondernemingen. Hij verloor naar eigen zeggen binnen een paar maanden tachtig miljoen euro. "Er kan niet worden uitgesloten dat de vennootschappen het hoofd boven water hadden gehouden als (compagnon, red) Prins en De Vlieger eind 2004/begin 2005 niet gearresteerd zouden zijn", schreef de rechtbank destijds in het faillissementsvonnis van De Vliegers vliegmaatschappij HollandExel.

Feestjes en premières"Ik werd altijd uitgenodigd voor feestjes en premières. Van het ene op het andere moment was dat afgelopen. De vrienden die ik overhield, waren op één hand te tellen. Maar nu begint het weer. Willen ze ineens weer een kop koffie met me drinken omdat ze weer geld aan me denken te kunnen verdienen", aldus de ondernemer.

VrijspraakDe Vlieger werd na een zaak die zich zes jaar voortsleepte, uiteindelijk zowel in eerste aanleg als in hoger beroep vrijgesproken. Justitie schreef later een brief, die De Vlieger in zijn boek liet afdrukken. In het schrijven wenst de officier van justitie die het onderzoek leidde hem 'een voorspoedige toekomst en maatschappelijk eerherstel'.

Warming-upDe Vlieger, die tegenwoordig columns voor zakenblad Quote schrijft en onlangs bedrijventerrein De Nieuwe Energie in Haarlem kocht, is naar eigen zeggen weer helemaal terug. "Ik ben financieel helemaal gezond, beschik over een vermogen van 43 miljoen. Er is geen sterveling die zo hoog stond, zo diep is gevallen en op eigen kracht weer naar boven klom. Mijn echte top moet nog komen. Dit is allemaal een warming-up."