Nieuws Actueel

Hoe IKEA namen bedenkt

Het Sultan matras, de Billy boekenkast en de Klippan bank zijn inmiddels wereldberoemd. Maar IKEA geeft zijn meubels niet zomaar een naam. Achter de merknamen van de meubelgigant schuilt een ingenieus systeem.

De Ondernemer 7 april 2015

Ikeanamenklippanbillygroot

De reden dat IKEA-meubels een naam hebben is een curieuze: oprichter Ingvar Kamprad (foto) is dyslectisch en vond het geven van namen eenvoudiger om producten te onthouden dan productcodes.

IKEA heeft een systeem bedacht voor de naamgeving van zijn producten. Enkele voorbeelden:

Gestoffeerde meubels en boekenkasten dragen Zweedse plaatsnamen, zoals bank KLIPPAN. Stoelen, bureaus en kasten: Zweedse jongensnamen, zoals bureau MICKE. Tuinmeubels: namen van Zweedse eilanden, bijvoorbeeld tuinset ÄPPLARÖ. Badkamerartikelen: Scandinavische wateren of baaien, bijvoorbeeld wastafel EDEBOVIKEN, een baai in Zweden. Bedden, kledingkasten: Noorse en Zweedse plaatsnamen, zoals LEIRVIK (NO) en STOCKHOLM (ZW). Eettafels: Zweedse plaatsnamen, zoals VÄSTANÅ. Keuken: hoofdzakelijk grammaticale termen, zoals RAFFINERAD. Stoffen, gordijnen: meisjesnamen, zoals LISELOTT. Tapijten: o.a. Deense plaatsnamen, zoals HAMPEN. Kindermeubels: zoogdieren, vogels, bijvoegelijk naamwoorden, zoals BULLRIG.

BILLYMaar waar komt de naam van de wereldberoemde BILLY boekenkast dan vandaan? IKEA wijkt steeds vaker af van het namensysteem. De kast had volgens het systeem naar een Zweedse plaats moeten worden vernoemd, maar kreeg om onbekende reden een jongensnaam mee. Kast IVAR werd dan weer naar de ontwerper van het meubel vernoemd.