Nieuws Actueel

Hoe pretpark-avontuur einde van Imtech inluidde

Bram de Vrind 11 augustus 2015

Imtech adventure world warsaw failliet gouda 335

Het in nood verkerende Imtech stapelde nog niet zo lang geleden succes op succes. Alles wat het bedrijf deed, veranderde welhaast in goud, waardoor het uitgroeide tot een beurslieveling. Zelfs de diepste crisisjaren doorstond de onderneming ogenschijnlijk moeiteloos.

1,1 miljard in rook opgegaan Uitstel van betaling voor Imtech Chronologie Imtech Imtech Duitsland failliet

Een overnamemachine was het, met aansprekende grote klussen en een koninklijke status. Het geld stroomde binnen en beleggers waren meer dan tevreden. Maar Imun.as, zoals het fonds te boek staat in de koerssystemen van Reuters, bleek uiteindelijk niet immuun. Voor de oorzaak daarvan moeten we meer dan twee jaar terug in de tijd.

PolenNa de jarenlange zegereeks besloot het bedrijf zijn horizon te verbreden en deel te nemen aan de bouw van een pretpark in Polen. Juist die stap bleek de eerste op weg naar de ondergang van het bedrijf. In februari 2013 schokte Imtech de markt met de melding van grote problemen in Polen. Imtech duikt in de boeken en stuit vervolgens ook op problemen met projecten in Duitsland. Al snel moeten honderden miljoenen worden afgeschreven.

BezemTopman René van der Bruggen en financieel directeur Boudewijn Gerner stappen vervroegd op. De nieuwe topman Gerard van de Aast haalt flink de bezem door het bedrijf. Hij kondigt een reorganisatie aan, voornamelijk in Duitsland.

Dieprode cijfersHet aandeel is intussen flink in waarde gedaald als in mei 2013 de beerput verder opengaat. Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2012, dieprode cijfers, moeten eerdere jaarresultaten worden aangepast. Rond die tijd is Imtech er inmiddels zeker van dat het voormalige management van de Duitse tak heeft gefraudeerd.

BesmetImtech weet een nieuw akkoord met banken te sluiten, maar de verliezen houden aan en de koninklijke lijkt besmet. In oktober 2014 krijgt Imtech, onder protest van beleggers die hun geld vrijwel hebben zien verdampen, groen licht om voor 600 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven. De emissie verloopt ongekend chaotisch.

KlokkenluidersDesondanks lijken daarna de zaken zich weer wat ten goede te keren, hoewel klokkenluiders nog een aantal keer voor wat opschudding zorgen. In juli 2015 wordt Imtech echter weer ingehaald door de realiteit.

DuikelingHet bedrijf waarschuwt dat het langer dan verwacht duurt om verliezen om te buigen in winst. In Duitsland blijkt flink meer geld nodig om de buffers te verhogen. Zware onderhandelingen met financiers volgen, het aandeel laat een duikeling zien. Na de aanvraag tot faillissement van de grote Duitse tak, willen geldschieters geen nieuwe middelen meer leveren.

"Er zijn geen gesprekken meer over de extra financiering, we zijn er niet uitgekomen", aldus Imtech maandag. Een dag later nemen bewindvoerders het bedrijf over.