Nieuws Actueel

Hoe Shell-topman Ben van Beurden 24 miljoen toucheerde

Bram de Vrind 13 maart 2015

Ben van beurden shell pensioen bonus groot

Shell-topman Ben van Beurden kan alvast een motorjacht gaan uitzoeken om na zijn 67ste tochtjes mee te maken aan de Franse Rivièra. Er werd vorig jaar een recordbedrag gestort in zijn pensioenpot. Volgens Shell betreft het min of meer een administratief akkefietje.

Lees ook:

Megabonus voor Shell-topman

Het Brits-Nederlandse oliebedrijf betaalde vorig jaar 18,6 miljoen euro aan het pensioen van de Nederlandse topman, een historisch hoog bedrag. Van Beurden kreeg daarnaast een 'variabele beloning' van 4,2 miljoen bovenop zijn basissalaris van 1,4 miljoen. In totaal kwam er dus 24,2 miljoen op het conto van de bestuurder.

AdministratieEen woordvoerder zegt in de Volkskrant dat het gaat om een eenmalige kwestie, die verband houdt met de promotie van Van Beurden.

EindloonregelingDe 56-jarige Van Beurden werd per 1 januari 2014 aangesteld als bestuurder van de multinational. Shell hanteert een eindloonregeling bij werknemers die voor dit jaar in dienst zijn getreden, waarbij het pensioen gegarandeerd uit 70 procent van het laatst verdiende loon bestaat.

Lagere managementlaagVan Beurden promoveerde tot bestuursvoorzitter vanuit een lagere managementlaag waarin hij stukken minder verdiende dan de 1,4 miljoen aan de top. Dat verschil moet Shell nu bijstorten in de pensioenpot.

1983Daar komt bovenop dat de bestuurder al sinds 1983 bij de oliegigant werkt. Op basis van die gegevens en de lage rente moet Shell 10,7 miljoen euro bijstorten in de pensioenvoorziening van de topman.

Britse fiscusShell moet nog eens 7,9 miljoen aftikken, omdat Van Beurden vorig jaar in Groot-Brittannië werkte en de nieuwe baan in Nederland is; er moest afgerekend worden met de Britse fiscus.

Niet gestortEen woordvoerder van Shell benadrukt dat de topman de ruim 18 miljoen niet op zijn bankrekening gestort heeft gekregen. "De 7,9 miljoen is naar de Britse belastingdienst gegaan, de rest is een bijdrage aan zijn pensioenfonds om te garanderen dat hij in de toekomst een hoger pensioen kan krijgen."

SchandeAandeelhoudersvereniging VEB en de vakbonden spreken er echter schande van. "Dit kun je niet maken in een tijd dat veel gepensioneerden gekort worden en jonge werknemers zich zorgen maken om hun pensioen", reageert de VEB.