Nieuws Actueel

Hoera voor de Tour: Zeeland vaart er wel bij

Van onze redactie 9 december 2015

Tourdefrance neeltjejans

De ‘doldwaze middag’ van de Tour de France op 5 juli heeft ‘Zeeland’ direct miljoenen opgeleverd, meldt PZC. Hoeveel precies? En wie heeft aan de Tour verdiend en wie gaat er nog aan verdienen?

Het is lastig om hier een exact bedrag op te plakken. In het evaluatierapport Arrivée Zélande staat dat ‘op en rond 5 juli al direct tussen de 4,38 en 5,31 miljoen euro in de Zeeuwse economie’ is gevloeid. Het zijn cijfers die het Kenniscentrum Kusttoerisme bij elkaar heeft gesprokkeld. Het geld werd uitgegeven door de wielerploegen, journalisten en wielerfans.

In beeldTussen de hoogste en de laagste raming gaapt een behoorlijk gat. Een kosten-baten-analyse is onmogelijk te maken aangezien de kosten (ruim één miljoen euro) grotendeels niet voor rekening zijn voor de degenen die rechtstreeks verdiend hebben aan de aanwezigheid van het Tourcircus. Belangrijker dan de euro’s is de vraag of de hoofddoelstelling, de promotie van Zeeland, gehaald werd. Zeeland is in beeld gekomen en hoe.

Eerder kon al met enige trots gemeld worden dat de etappe naar Neeltje Jans in Nederland de best bekeken etappe ooit is. Wereldwijd staat Utrecht-Neeltje Jans in de top tien van best bekeken etappes: 11,3 miljoen mensen zagen de renners door Zeeland rijden. Het verloop van de Tour de France zorgde na 5 juli nog voor een aardige bonus. De tijd die favoriet Nairo Quintana op weg naar Neeltje Jans op Chris Froome verloor bleek uiteindelijk bepalend te zijn voor de einduitslag. Het gevolg was dat tegen het einde van de Tour de beelden uit Zeeland veelvuldig werden herhaald.

StijgingZijn dankzij de Tour de France meer toeristen naar Zeeland gekomen? Feit is wel dat Zeeland zo’n beetje als enige regio een stijging van het aantal binnenlandse vakantiegangers mocht noteren. Waterland Neeltje Jans liet de provincie weten dat het afgelopen seizoen veel drukker was dan in voorgaande jaren. Het valt lastig te bewijzen dat dit uitsluitend of zelfs maar grotendeels aan de Tour is te danken. Maar toch. Slechter is de toeristische sector er zeker niet van geworden.