Nieuws Actueel

Hoeveel biljoenen kost terreur?

Peter de Waard 17 november 2015

ANP 35033479parijseconomischeschade

Terreur is gruwelijk. Maar het antwoord op terreur is dat vaak ook. En het is een enorme klap voor de economie. De kosten belopen honderden miljarden, zo niet biljoenen. De economische schade strekt zich veel verder uit dan het productiviteitsverlies door de lange wachtrijen op luchthavens en de strikte beveiliging van allerlei evenementen en conferenties, zo schrijft de Volkskrant.

Terreuraanslagen zijn van alle tijden: van het Guy Fawkes' Gunpowder Plot tot de moord op aartshertog Frans Ferdinand. Het grootste gevaar is een overdreven reactie in een poging er voor eens en altijd een einde aan te maken - iets wat een illusie is. Als het al lukt IS te vernietigen of weg te vagen, zoals Aboutaleb riep, zal er weer een nieuwe cel uit ontstaan. Le roi est mort, vive le roi, geldt ook voor terroristische organisaties. De Eerste Wereldoorlog was het directe gevolg van een terreuraanslag op Frans Ferdinand en zijn gevolg. Uiteindelijk leidde die tot 16 miljoen doden: 9 miljoen militairen en 7 miljoen burgers. Forbes rekende vorig jaar uit dat de internationale handel gemeten in procenten van het bbp pas in 1993 weer net zo hoog was als in 1913 en de internationale kapitaalstromen pas in 1996.

Schade 9/11De schade van de aanslag van 9/11 bleef niet beperkt tot 3.000 doden, de vernietiging van vier vliegtuigen en de ineenstorting van het WTC. Volgens een onderzoek van de OESO gingen er 200 duizend banen in New York verloren. Het consumentenvertrouwen kreeg een enorme deuk en de koersen op Wall Street kelderden. De kosten van de verzekeraars bedroegen tussen de 30- en 60 miljard dollar.

3,3 biljoen dollarEen jaar na de aanslag concludeerde de OESO dat de kosten van de handel met de VS door de veiligheidsmaatregelen aan de grens met 1 tot 3 procent waren toegenomen. 'Gezien de elasticiteit van handelsstromen tussen -2 en -3 kan dit leiden tot een twee tot drie keer zo grote daling van de internationale handel', aldus de OESO. Tien jaar na de aanslag maakte The New York Times een berekening van de echte kosten van 9/11. Die kwamen uit op een astronomische som van 3,3 biljoen dollar, waarbij de oorlogen in Afghanistan en Irak waren inbegrepen.