Nieuws Actueel

"Hoeveel kost * in [land x]"

Caroline Spilt 30 april 2015

Google kosten product zoekterm groot

Ieder land heeft z'n eigen stereotype producten: Duitsers en bier, Belgen en friet. Maar, constateert online marktplaats voor diensten fixr.com, dat is niet waar bewoners echt naar op zoek zijn. Geïntrigeerd door de resultaten van een simpele zoekformule "How much does * cost in [x country]" heeft fixr.com een overzicht gemaakt dat per land laat zien welke zoekterm het meest wordt gegoogled.

De resultaten verschillen nogal per land. Noord-Amerika is vooral geïnteresseerd in de kosten van een paspoort en patenten. Europa is praktisch: wat kost leven, studeren, of een biertje? In Afrika wordt gezocht op basisbehoeften: wat kost eten en brandstof?

Wie beter kijkt ziet de fascinerende doch ietwat controversiële resultaten:

- Rusland wil weten wat een MiG vliegtuig kost;- Mensen in Brazilië willen weten wat een prostituee kost;- en Zuid-Koreanen zoeken de prijzen van een neuscorrectie.

Disclaimer: de resultaten zijn verre van wetenschappelijk. Googles resultaten variëren namelijk per persoon, en zijn afhankelijk van iemands zoekgeschiedenis en de plaats en het tijdstip waarop wordt gezocht.