Nieuws Actueel

Hof legt kroongetuige Ros op de grill

Van onze redactie 6 november 2014

De raadsheren van het hof onderwierpen Ros aan een pittige, kritische ondervraging over twee moordplannen waarbij hij betrokken is geweest en waarvoor de rechtbank hem heeft veroordeeld.

Het hof confronteerde Ros met verklaringen van andere getuigen, die een andere lezing geven van de gebeurtenissen. Het gaat om plannen om Atilla Önder en George van Dijk te liquideren; beide beoogde doelwitten zijn bekenden in het criminele milieu. Ros ontkent dat hij plannen heeft gesmeed om deze mannen uit de weg te laten ruimen.

Ontkenning Met die ontkenning staat hij lijnrecht tegenover onder anderen de eerste kroongetuige in Passage, Peter la S., die heeft verklaard dat Ros voorbereidingen heeft getroffen voor de liquidatie van Van Dijk. Daar is geen sprake van geweest, beweert Ros. Het hof waarschuwde de kroongetuige dat dit onderwerp nog wel eens een punt kon worden in het proces.

Het verhoor van Ros kwam pas donderdagmiddag op gang. De ochtend besteedde het hof aan een reactie op een vordering van het Openbaar Ministerie (OM), dat de pers uit de zittingszaal wilde hebben. Het hof ging daarin mee en verbande de aanwezige journalisten naar de publieke tribune, waar Ros niet kan worden gezien.

Vermomd Ros zit vermomd in een getuigenloge en is voor advocaten en verdachten zichtbaar op een tv-scherm in de zaal. Het proces in hoger beroep van Passage vindt plaats in de extra-beveiligde zittingszaal van het gerechtsgebouw op Schiphol.

Dino Soerel, een van de hoofdverdachten in Passage, reageerde aan het eind van de dag woedend op de verklaringen van Ros. Happend naar adem noemde hij hem ,,een vieze, smerige, onvoorstelbare leugenaar''. Ros heeft zeer belastende verklaringen afgelegd voor Soerel, die bij de rechtbank vrijuit ging voor het verstrekken van moordopdrachten, na een eis tot levenslang.

Vervolg De zogenoemde inleidende, verkennende verhoor is donderdag afgesloten. Er zullen nog ettelijke verhoren van Ros volgen. De eerstvolgende procesdag in Passage is 15 december.