Nieuws Actueel

Hoge huur zorgt voor lege panden

Rianne Vinke 25 januari 2016

Hogehuurzorgtvoorlegepanden1065

Leegstand valt mee in winkelstraat van Emmeloord, maar hoge huurprijs zorgt voor steeds meer lege panden. Dit bericht de Stentor dit weekend.

Lees ook: 'Alleen als er sprake van dreiging is, betalen ze'Jamin is al weg uit de Lange Nering in Emmeloord. De rechter heeft besloten dat de visboer zijn pand moet ontruimen. En het is nog maar de vraag hoe lang Skooter in de winkelstraat blijft. De kledingwinkel kampt met drie maanden huurachterstand. Winkels aan de lange Nering in Emmeloord hebben het moeilijk.

Wethouder Henk Suelmann en Hans Schipper, eigenaar van een aantal panden en bestuurder bij de Verening van Pandeigenaren Lange Nering West, vinden dat de gemeente Noordoostpolder niet moet ingrijpen. In Emmeloord staat volgens een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving 4,5 procent van het totale winkeloppervlak leeg. Dat percentage ligt in Zwolle (5,2 procent) en Kampen (15 procent) hoger. Een vergelijking via makelaarssite Funda.nl laat zien dat de huurprijzen in Emmeloord hoger zijn. Voor een pand van 230 vierkante meter vraagt een eigenaar in Emmeloord 4.333 euro huur per maand. Voor een winkel van dezelfde grootte is dat in Zwolle 3.985 euro per maand en in Kampen 2.533 euro per maand.Zowel Suelmann als Schipper vinden dat extra's zoals terrasjes en evenementen als de Rode Loperdag zorgen voor een gezellige sfeer onder het winkelend publiek. Het idee lost maar een deel van het probleem op, vindt een woordvoerder van Skooter. "Mensen vinden het echt nog wel leuk om geholpen te worden in een winkel, maar ze hebben gewoonweg niet het geld om te gaan shoppen."