Nieuws Actueel

'Hoger begin voor Damrak’

Van onze redactie 28 januari 2015

,,De Europese beurzen lijken de stijgende lijn weer op te pakken na de dip van dinsdag. Ook de openingsindicatoren in New York wijzen op een herstel voor Wall Street. Bij de bedrijven kwam Apple dinsdag na de slotbel met goede resultaten en woensdag staat Facebook op het programma. Daarnaast wordt gelet op het Fed-besluit'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam zal chipmachinemaker ASML mogelijk profiteren van de sterke resultaten van zijn belangrijke klant Apple. De Amerikaanse technologiegigant boekte in het afgelopen kwartaal een recordwinst, mede dankzij een forse stijging van het aantal verkochte iPhones.

Azië

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM liet weten dat KLM zeggenschap behoudt over de eigen kas. Plannen van het bedrijf om de werkmaatschappijen overtollig kasgeld te laten overdragen aan de holding, zijn van de baan.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste aandelenmarkten woensdag overwegend licht omhoog. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed). De Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent hoger.

Dow Jones

Beleggers op Wall Street maakten zich dinsdag zorgen over de kracht van de economie na tegenvallende kwartaalcijfers van onder meer Caterpillar en Microsoft. Een onverwachte daling van het aantal orders voor duurzame goederen speelde daarin ook een rol. Technologie-aandelen binnen de S&P 500 daalden het sterkst sinds oktober.

De Dow-Jonesindex sloot 1,7 procent lager op 17.387,21 punten en de S&P 500 daalde 1,3 procent tot 2029,55 punten. De Nasdaq verloor 1,9 procent tot 4681,50 punten.

Europa

De Europese aandelenmarkten sloten eerder op de dag ook flink in de min. De verliezen werden breedgedragen. In Amsterdam, waar Philips de stemming bedierf, daalden twintig van de vijfentwintig hoofdfondsen. De AEX sloot 1 procent lager op 454,46 punten en de MidKap verloor 1,2 procent tot 664,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 0,6 en 1,6 procent terug.

De euro was woensdag voorbeurs 1,1375 dollar waard, tegen 1,1369 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent minder op 45,54 dollar. De prijs van Brentolie daalde 1,2 procent tot 48,99 dollar per vat.