Nieuws Actueel

Hoger beroep neuroloog Ernst Jansen van start

Van onze redactie 14 december 2014

Jansen werd begin dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, onder meer voor het stellen van verkeerde diagnoses bij meerdere patiënten. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord nadat zij ten onrechte de diagnose voor een ernstige ziekte kreeg. Die zelfmoord valt de voormalig arts aan te rekenen, oordeelde de rechter.

Zowel Jansen als het Openbaar Ministerie ging tegen de uitspraak in beroep. Jansen is het niet eens met de beslissing van de rechtbank dat hij verantwoordelijk is voor de zelfmoord van zijn ex-patiënte. Het OM is in hoger beroep gegaan tegen de punten waar Jansen voor vrijgesproken is, namelijk het in hulpeloze toestand brengen en laten van hulpbehoevende patiënten.

De rechtszaak én de uitkomst ervan - drie jaar gevangenisstraf - zijn tot nu toe uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van iemand anders.

ANP Archiefbeeld