Nieuws Actueel

Hoger slot voor beurs Amsterdam

Van onze redactie 18 maart 2015

Image 4814028

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent hoger op 496,63 punten. De MidKap ging 0,3 procent omhoog naar 751,45 punten. De beurs in Parijs daalde 0,5 procent, maar Frankfurt won 0,1 procent. De Londense FTSE steeg 1,6 procent.

Beleggers hopen op meer duidelijkheid over wanneer de rente in de Verenigde Staten omhoog gaat. Tot nu toe heeft de Fed aangegeven ,,geduldig" te zijn met een renteverhoging. Mogelijk kan de Amerikaanse centrale bank deze bewoording laten vallen, denken economen. De rente in de VS staat sinds eind 2008 op een historisch laag niveau.

MidKap

SBM Offshore was koploper in de AEX met een plus van 8,5 procent. De voorlopige overeenkomst van de dienstverlener aan de olie-en gasindustrie met de onderzoekers in het Braziliaanse corruptieschandaal is volgens analisten goed nieuws voor het bedrijf.

In de MidKap werden de jaarcijfers van Imtech (plus 12,6 procent) goed ontvangen. De technisch dienstverlener, die nog altijd de gevolgen van een groot boekhoudschandaal verwerkt, eindigde afgelopen jaar opnieuw diep in de rode cijfers, maar het verlies was wel een vijfde kleiner dan in 2013.

Europa

Bij de kleinere bedrijven raakte Ballast Nedam ruim 15 procent aan waarde kwijt. Het bouwbedrijf zit nog steeds in zeer zwaar weer en gaf aan dat het verlies over 2014 nog groter is dan eerder al werd verwacht.

In Madrid won Inditex 3,5 procent. Het Spaanse moederbedrijf van kledingketen Zara profiteerde afgelopen boekjaar van de opening van meer winkels en zag de winst toenemen. Ook in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar deed het bedrijf goede zaken.

Essent

In Frankfurt klom energieconcern RWE 3,7 procent. Mogelijk verkoopt het moederbedrijf van Essent een belang van 10 procent aan investeerders uit Abu Dhabi.

De euro stond op 1,0652 dollar, tegen 1,0595 dollar bij sluiting in Europa dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent tot 42,61 dollar. Brent kostte 1,5 procent meer op 53,32 dollar.