Nieuws Actueel

'Hogere opening voor AEX’

Van onze redactie 23 januari 2015

,,We lijken verder omhoog te gaan na de winsten van een dag eerder. Het besluit van de ECB om de geldpersen aan te zetten siddert nog door op de markten. Ook in Azië en op Wall Street werd er positief gereageerd op de extra steun in de eurozone. De aandacht zal daarbij langzaam verschuiven richting Griekenland, waar dit weekeinde verkiezingen worden gehouden'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

In Amsterdam zal Delta Lloyd mogelijk bewegen op een advieswijziging. ING schroefde zijn aanbeveling voor de verzekeraar terug.

HAL

HAL liet donderdag na de slotbel weten vorig jaar een flinke stijging van de nettovermogenswaarde te hebben gerealiseerd. Aandeelhouders kunnen over het afgelopen jaar dan ook een stevige verhoging van het dividend tegemoet zien.

De aandeelhouders van Portugal Telecom SGPS hebben donderdag ingestemd met de verkoop van de Portugese tak van het Braziliaanse telecomconcern Oi aan het in Amsterdam genoteerde Altice. Altice liet in december al weten 7,4 miljard euro neer te leggen voor PT Portugal.

Verre Oosten

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen vrijdag omhoog, ondanks een verdere krimp van de Chinese industrie in januari. Het besluit van de ECB om in de komende anderhalf jaar 1100 miljard euro in de economie van de eurozone te pompen werd ook op de Aziatische beurzen positief ontvangen. De Nikkei in Tokio sloot 1,1 procent hoger.

Ook op de Amerikaanse aandelenbeurzen vielen de nieuwe Europese steunmaatregelen in goede aarde. De Dow-Jonesindex sloot donderdag 1,5 procent hoger op 17.813,98 punten. De S&P 500 steeg 1,5 procent tot 2063,15 punten en de Nasdaq won 1,8 procent tot 4750,40 punten. De graadmeters staan na een zwak begin inmiddels op winst over de eerste drie handelsweken van dit jaar.

Europa

Beleggers op de Europese aandelenmarkten haalden donderdag opgelucht adem na het besluit van de centrale bank om meer geld te steken in het economische herstel. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,5 procent hoger op 447,77 punten en de MidKap steeg 0,8 procent tot 658,29 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1 en 1,5 procent.

De euro stond vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1328 dollar, tegen 1,1429 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Het overlijden van de koning van Saudi-Arabië zorgde vrijdagochtend voor een stijging van de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent meer op 47,12 dollar. Brentolie werd 2 procent duurder 49,49 dollar per vat.