Nieuws Actueel

'Hogere opening voor Beursplein 5’

Van onze redactie 19 januari 2015

,,We lijken iets hoger te gaan beginnen ondanks de flinke koersverliezen in China. In Europa draait deze week alles om de ECB en zal eindelijk duidelijk worden wat de centrale bank gaat doen aan de lage inflatie. Verder is het uitkijken naar de kwartaalcijfers van de bedrijven. Uit de VS krijgen we maandag geen richting aangezien Wall Street dicht is vanwege Martin Luther King Day'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam zullen onder meer de AEX-zwaargewichten Unilever en ASML deze week een kijkje in de boeken geven. Bij de kleinere fondsen openbaart Sligro zijn jaarresultaten, terwijl Beter Bed de omzetcijfers publiceert.

Telecombedrijven De Europese telecombedrijven zullen maandag waarschijnlijk opnieuw in de belangstelling staan na de speculatie op een overname van KPN door Deutsche Telekom op vrijdag. Volgens de krant Sunday Times wil Hutchison Whampoa het Britse mobiele telecombedrijf O2 overnemen van Telefónica. Ook zou Hutchison zijn aandeel op de Italiaanse markt willen vergroten.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,9 procent hoger. In China ging de Shanghai Composite echter ruim 7 procent onderuit. Een daling van de Chinese huizenprijzen drukte op de Chinese projectontwikkelaars. Ook de Chinese effectenhuizen gingen in de uitverkoop na nieuwe maatregelen om de handel in aandelen met geleend geld aan banden te leggen.

Dow Jones De beurzen in New York wisten vrijdag overtuigend een punt te zetten achter de negatieve reeks die vijf handelsdagen heeft geduurd. De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent in de plus op 17.511,57 punten. De brede S&P 500 klom 1,3 procent tot 2019,42 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 1,4 procent tot 4634,38 punten.

De beurs in Amsterdam ging met een flinke winst het weekeinde in, onder meer dankzij een stevige plus voor het aandeel KPN. Ook elders in Europa waren de beurzen positief. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,8 procent hoger op 432,98 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 644,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 1,4 procent.

De euro noteerde maandagochtend op 1,1554 dollar, tegen 1,1514 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 48,52 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 50,05 dollar per vat.