Nieuws Actueel

'Hogere opening voor Beursplein 5'

Van onze redactie 3 december 2014

,,De AEX-index lijkt weer een nieuw jaarrecord neer te gaan zetten en kruipt langzaam naar de 430 punten. Ook in de rest van Europa blijft de stemming positief nadat op Wall Street dinsdag nieuwe recordstanden werden aangetikt. In de eurozone is de blik gericht op de dienstensector en de winkelverkopen. Later op de dag verschuift de aandacht naar de VS, waar het ADP-banencijfer en het Beige Book van de Fed op de agenda staan'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam zullen de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Fugro en SBM Offshore mogelijk bewegen op het nieuws dat hun Amerikaanse concurrent Schlumberger maatregelen neemt in verband met de sterke daling van de olieprijzen. Schlumberger gaat fors snijden in de vloot en het personeelsbestand.

Verre OostenDe beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag overwegend winsten zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,3 procent in plus. Een goedkopere Japanse yen stuwde de koersen van de Japanse exportbedrijven. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,8 procent, ondanks een tegenvallende groei van de Australische economie in het afgelopen kwartaal.

De Amerikaanse aandelenmarkten herstelden dinsdag van de verliezen waarmee zij de week na Thanksgiving waren begonnen. De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,6 procent op 17.879,55 punten, weer een nieuw record. De bredere S&P 500 steeg eveneens 0,6 procent tot 2066,55 punten. Ook de technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,6 procent bij en eindigde op 4755,81 punten.

OliebedrijvenKoersherstel bij oliebedrijven zorgde dinsdag ook voor flinke winsten op de Europese beurzen. Met name in Londen en Amsterdam gingen de koersen van Shell en BP hard omhoog. Handelaren schreven dat mede toe aan overnamegeruchten.

Op het Damrak in Amsterdam steeg de AEX-index 1,2 procent tot een nieuw jaarrecord van 428,48 punten. De MidKap kreeg er 0,2 procent bij en sloot op 630,86 punten. In Londen won de FTSE 1,3 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,2 procent hoger eindigde. De DAX in Frankfurt viel uit de toon met een verlies van 0,3 procent.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2372 dollar waard, tegen 1,2390 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 67,25 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 70,67 dollar per vat.