Nieuws Actueel

'Hogere opening voor Damrak'

Van onze redactie 5 december 2014

,,De beurzen lijken vrijdag weer wat terrein terug te gaan winnen na de stevige verliezen op donderdag. De teleurstelling over het uitblijven van acties van de ECB ebt weg en men hoopt dat de centrale bank volgend jaar wel in actie zal komen. Ook kijkt men optimistisch uit naar het banencijfer uit de VS'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Bij de bedrijven zal Altice mogelijk bewegen op het nieuws dat het Franse kabelbedrijf per 22 december wordt opgenomen in de AEX-index. Dat is het gevolg van de herweging die beursexploitant Euronext elk kwartaal uitvoert. Verzekeraar NN Group zal de plek van fietsenfabrikant Accell in de MidKap innemen.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio zette met een plus van 0,2 procent de winstreeks voort en sloot voor de zesde dag op rij met winst. De Japanse exportbedrijven bleven profiteren van en een goedkopere Japanse yen en de hoop op een sterke vraag vanuit de Verenigde Staten, waar de economie aantrekt.

De aandelenbeurzen in New York sloten donderdag met bescheiden verliezen. De Dow-Jonesindex daalde 0,1 procent tot 17.900,10 punten en de S&P leverde 0,1 procent in tot 2071,92 punten. De Nasdaq, die halverwege de handelssessie als enige op winst stond, ging ook 0,1 procent achteruit en kwam daarmee op 4769,44 punten.

ECB

Op de Europese beurzen werden eerder op de dag flinke verliezen geleden. Beleggers reageerden teleurgesteld op het nieuws dat de Europese Centrale Bank (ECB) over de markten uitstrooide. De kneep zat hem vooral in de aankondiging dat een oordeel over de noodzakelijkheid van extra steun pas begin volgend jaar wordt genomen. Beleggers hadden donderdag al een indicatie verwacht.

De AEX, die woensdag nog eindigde op de hoogste stand van dit jaar, sloot 1,2 procent lager op 423,68 punten. De MidKap-index moest 0,3 procent terug tot 633,21 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 1,2 en 1,6 procent, terwijl de schade in Londen beperkt bleef tot 0,6 procent.

De euro was vrijdag voobeurs 1,2376 dollar waard, tegen 1,2435 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 66,50 dollar. Brentolie kostte ook 0,5 procent minder, op 69,28 dollar per vat.