Nieuws Actueel

Holland Heineken House Sochi 2014: Alle stempels zijn binnen

Rik Nizet 6 februari 2014

Het duurde wat langer voordat alle stempels binnen waren. "De regelgeving is in Rusland nou eenmaal wat stroperiger", vertelt Niels Grevenstuk, senior sponsor manager van het biermerk dat ook in Sochi een Holland Heineken House heeft weggezet. Het staat in de tuin van het nabij het olympisch park gelegen Azimut Hotel Resort. Een dag voor de opening wordt er woensdag nog hard gewerkt aan de afronding.

Begin december gingen 21 vrachtwagens op pad om in Sochi een in vergelijking met eerdere Spelen bescheiden versie van het HHH neer te zetten. Een deel daarvan betreft een aanbouw van het luxe hotel dat later - zo is de bedoeling - dienst zal doen als nachtclub. "Voor het hotel is het ook interessant om te laten zien wat hier mogelijk is", zegt Grevenstuk in een tijdelijk deel van de feestaccommodatie die in totaal zo’n 3500 vierkante meter beslaat.

OpbouwenHet opbouwen begon op 15 januari en donderdag is het klaar voor de opening. "Dat gaat lukken’’, weet Grevenstuk die een kleine 2 jaar bezig is geweest met het vinden van de geschikte locatie. ,,We zijn hier zeker 20 keer geweest en kwamen uiteindelijk tot een shortlist waarin de wensen van NOC*NSF en de schattingen van het aantal bezoekers uit Nederland uiteraard een grote rol speelden. Een pand kiezen viel niet mee omdat je in een stad in ontwikkeling bent zonder de rijkheid aan gebouwen zoals bijvoorbeeld in Londen.’’ Grevenstuk had inmiddels Thijs van Rhoon leren kennen, Nederlander en uitvoerend directeur van het Azimut. ,,Dat was natuurlijk handig, een Nederlander die ook ons concept kent.’’

PapierwerkHet papierwerk nam nogal wat tijd in beslag, later dan ooit presenteerde de bierbrouwer de locatie, waar sinds zaterdag de crew - 86 vrijwilligers en zo’n 70 professionals - is begonnen. "Het verkrijgen van vergunningen duurt hier een half jaar langer dan bijvoorbeeld in Nederland. Daarbij heb je te maken met lokale autoriteiten die de afgelopen jaren ook nog andere prioriteiten hadden.’’

Per avond worden 500 toeschouwers verwacht, in totaal zo’n 10.000. Ter vergelijking: in Vancouver waren dat er 4 jaar geleden 80.000. Grevenstuk: "Het is gewoon moeilijker om hier naartoe te komen.'' In principe is het een Nederlands feestje met feestgangers die een entreebewijs voor een sportevenement moeten hebben om toegang te krijgen. Russen met zo’n entreekaartje kunnen het bij de deur nog proberen, er is een beperkt aantal kaarten nog beschikbaar. Er is één maar: het HHH schenkt geen wodka.