Nieuws Actueel

Hollande: Sjaak Rijke bij toeval ontdekt

Van onze redactie 6 april 2015

Image 4843245

Eerder maakten de Franse strijdkrachten bekend dat speciale Franse eenheden, bijgestaan door de Franse en regionale Barkhane-strijdmacht, Rijke hebben bevrijd en twee terroristen hebben gedood en twee anderen gevangen genomen. De terroristen zouden behoren tot de beweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM)

De met Rijke in november 2011 ontvoerde Zuid-Afrikaan Stephen Malcolm McGown en de Zweed Johan Gustafson zijn nog steeds niet terecht. Vlak na Rijke, McGown en Gustafson werden in een ander deel van Mali twee Franse zakenlui ontvoerd waarvan er één, Philippe Verdon, werd vermoord en de ander, Serge Lazarevic, eind vorig jaar werd vrijgelaten in ruil voor vier in Mali gevangen gezette jihadisten.

De 'anti-terroristische Operatie Barkhane' telt momenteel 3000 Franse militairen. Het is een vervolg van het militaire ingrijpen in Mali begin 2013 waarmee de Fransen voorkwamen dat jihadisten heel Mali onder de voet liepen. De Franse operatie heette destijds Serval. Veel van de militaire bemoeienissen kwamen halverwege 2014 onder VN-vlag met de missie Minusma. Nederland doet daar met circa 450 militairen aan mee. De Franse Operatie Barkhane heeft zijn hoofdkwartier in de hoofdstad van Tsjaad, N'Djamena.

EPA