Nieuws Actueel

Hollandse forten vol bier dat ligt te rijpen

Van onze redactie 7 april 2015

Image 4843818

De 2 meter dikke muren van Fort Spijkerboor, het grootste fort van de Stelling van Amsterdam, moesten een eeuw geleden ruim 300 soldaten beschermen tegen mogelijk artillerievuur. Nu verdedigen ze 4.500 flessen te rijpen bier tegen warmte en zonlicht. "Iemand uit het bierwereldje die boswachter is geworden, tipte ons over dit fort van Natuurmonumenten", zegt Fiona de Lange, biersommelier en eigenaar van de Bierbank dat bier bewaart in opdracht van anderen. Diep in het fort, verscholen achter een dikke, verroeste deur, ligt de ruimte die de Bierbank huurt. De rekken langs de wanden liggen volgestapeld met flessen.

"Biercafés hebben vaak al gerijpte bieren op de kaart en veel chef-koks hebben niet alleen meer aandacht voor wijn, maar ook voor goede vintagebieren", signaleert De Lange. Bier dat rijpt wordt zachter en minder bitter van smaak en er zit minder koolzuur in. Perfect om te combineren met bepaalde gerechten.

Sceptisch Bierblogger Jeroen den Dunnen is sceptisch. Al 12 jaar experimenteert hij met bier bewaren. Permanent heeft hij driehonderd flessen liggen in zijn kruipruimte. Honderden liters bier heeft hij al door de gootsteen gespoeld, aangezien volgens hem 99% van de bieren niet te bewaren is. "Bier piekt meestal binnen 5 jaar en wordt in grote hoeveelheden gemaakt. Het zal niet over de kop gaan zoals bij wijn."