Nieuws Actueel

Hollandse Meesters kleuren misdaadserie Crossing Lines

Van onze redactie 13 december 2014

Je mag niét – nóóit – roken in de buurt van acteur Donald Sutherland. Je mag beslist ook geen tabak of sigaretten op zak hebben. Of, nog erger, net een sigaret hebben weggepaft voordat je bij de zeventiger op audiëntie gaat. De instructies van zijn management zijn daar helder over. Maar als je je aan die stelregels houdt, is de grijze, bebaarde acteur de moeilijkste nu ook weer niet. Sutherland is, zo lijkt het, echt in zijn nopjes met zijn rol als Michael Dorn in Crossing lines, de Europees-Amerikaanse politieserie waarin agenten uit verschillende landen zich bezighouden met internationale misdaad. "Ik ben dol op die serie."

Internationaal Strafhof Schrijver en voormalig rechercheur Ed Bernero (onder meer Criminal minds), en de Duits-Amerikaanse producer Rola Bauer bedachten een geheel nieuw politieteam, de federale ICC Unit (International Criminal Court), met standplaats Den Haag. Verkrachting, moord, internationale kunstdiefstal – Vermeer en Van Gogh zagen we al voorbijkomen... De teamleden hebben het er druk mee.

Den Haag Het eliteteam is gelieerd aan het Internationale Strafhof in Den Haag. Dat leverde meteen al massa's kritiek op, omdat daar uitsluitend oorlogsmisdadigers worden berecht. "Maar dit is drama, geen documentaire", pareert Bauer. "In Europa zien we op dit moment dat zware criminelen van het ene land naar het andere reizen. Dat geeft een soort algemeen gevoel van angst en het bewustzijn dat open grenzen ook niet zaligmakend zijn. Daar zoomen we op in. Het is best denkbaar dat er ooit zo'n eenheid komt."

Bernero: "Deze serie is zo realistisch als mogelijk. Een dergelijk team bestaat nú niet, maar er is geen reden dat het niet zo kúnnen bestaan. De FBI in Amerika is er destijds om dezelfde reden gekomen, vanwege misdaad die federale grenzen overschreed. Op een gegeven moment zal ook in Europa toch iets dergelijks moeten worden opgezet, was onze gedachte."

Praag Dat Crossing lines in Den Haag is gesitueerd, is leuk voor 'ons'. De acteurs hebben echter geen stap in de stad achter de duinen gezet. De serie wordt opgenomen in Praag, al is er ook gefilmd in Parijs, Marseille, Sofia en Londen. Makkelijk en praktisch, want de meeste acteurs – niét Sutherland, die een kleinere rol heeft als juridische verbindingsman tussen de agenten en het gerechtshof – wonen in Praag.

Tv-veteraan William Fichtner verblijft met zijn gezin volop naar tevredenheid in Europa, zo zegt hij. "Ik was ooit al eens een week in Praag en Venetië, dus ik wist wat ik ongeveer kon verwachten. Ik woon op tien minuten lopen van het stadion van Sparta Praag. Het bier is er goedkoper dan water, dus ik klaag niet."

Fichtner speelt de hoofdrol in de serie als voormalige New Yorkse agent Carl Hickman. Hij is verslaafd aan morfine door een akkefietje op het werk en in Nederland verder aan lager wal geraakt. Tot hij wordt gevraagd voor die nieuw op te richten eenheid. Hij moet dan wel samenwerken met de Franse, al even mentaal beschadigde misdaadanalist Louis Daniel (de Franse zanger en acteur Marc Lavoine) en een Italiaanse – Gabriele Pession is georganiseerde misdaad-specialiste Eva Vittoria. Daarbij voegen zich ook de Duitse technisch specialist Sebastian Berger (Thomas Wlaschiha) en de Noord-Ierse wapenspecialist Tommy McConnel (Richard Flood).

Crossing lines. Elke donderdag op RTL 5, 21.55 uur.