Nieuws Actueel

Hollandse tomaten uit de woestijn

Van onze redactie 12 februari 2015

De oase van glas in de verder dorre omgeving valt amper te missen. Hier, in Desert Joy, groeien de tomaten van Philip van Antwerpen in natuurlijk winterlicht. Waar in Nederland dezer dagen het kwik vaak niet boven de 5 graden komt, is het in de Tunesische woestijn een graad of 16.

Warm bronwater’s Nachts koelt het af, maar het opgepompte warme bronwater houdt de temperatuur in de kassen op peil. Zo kan flink worden bespaard op gas en licht. Nog een voordeel: „De tomaten hebben meer smaak”, vertelt hij.

Wereldspeler Van Antwerpen, een van de oprichters van wereldspeler Agro Care, liep jaren geleden al met het idee rond, maar had moeite een partner te vinden. Die vond hij uiteindelijk in Najib, een Tunesiër. In 2013 gingen ze van start, met de eerste kas. Inmiddels is de oppervlakte verdubbeld: dit jaar verwacht hij in totaal 1,5 miljoen kilo tomaten, los en aan de tros, te oogsten.