Nieuws Actueel

Hollandse Tuk Tuk in USA

Jeroen Jansen 30 april 2014

De Nederlandse tuktukbouwer Tuk Tuk Factory breidt uit naar de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft een deal gesloten met het Amerikaanse e-Tuk USA voor de verkoop en eindassemblage van zijn elektrisch aangedreven driewielers. Dat maakte Tuk Tuk Factory woensdag bekend.

De sinds 2011 actieve onderneming is naar eigen zeggen de enige fabrikant ter wereld die elektrische tuktuks maakt met zes zitplaatsen die geschikt zijn voor vervoer op de openbare weg. De wagentjes worden in elkaar gezet bij een dochterbedrijf in Thailand. Inmiddels heeft Tuk Tuk Factory zo'n 180 tuktuks verkocht. Die zijn onder meer geleverd aan hotelresorts in het Midden-Oosten. In landen als Nederland en Australië worden de tuktuks veel gebruikt voor citytours en taxivervoer voor toeristen.

Door de deal in de VS hoopt Tuk Tuk Factory de komende jaren zeker 500 tuktuks naar Amerika te verschepen. Daar moet dan alleen de batterij en motor nog in het voertuig geplaatst worden. Volgens directeur Roland Vos moeten zijn tuktuks nog wel een goedkeuring krijgen van de Amerikaanse overheid, maar hij rekent er op dat dit geen problemen zal opleveren.

De partijen maken geen financiële details bekend over de deal. De huidige marktwaarde van de elektrische tuktuks van de Tuk Tuk Factory ligt op zo'n 15.000 euro. Het Nederlandse bedrijf hoopt de omzet de komende 4 jaar te vergroten naar circa 10 miljoen euro.