Nieuws Actueel

Holleeder blijft in voorarrest

Van onze redactie 16 december 2014

De politie arresteerde Holleeder zaterdag in zijn huis. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Holleeder zou samen met anderen opdracht hebben gegeven Houtman en Van der Bijl te vermoorden, in respectievelijk 2005 en 2006. De schutters in beide zaken zijn al veroordeeld.

Aanleiding voor de aanhouding zijn verklaringen van kroongetuige Fred Ros. ,,Hij heeft belastend over Holleeder verklaard", lichtte het OM eerder toe. De 56-jarige Amsterdammer werd al eerder in verband gebracht met de moorden op Houtman en Van der Bijl. Ook kroongetuige Peter la S. legde al belastende verklaringen over Holleeder af.

Criminele bende Dino Soerel en Ali A. stonden al als opdrachtgevers terecht voor de moorden op Houtman en Van der Bijl. De rechtbank sprak ze daar echter van vrij. Het OM probeert ze nu in hoger beroep alsnog veroordeeld te krijgen en brengt daarvoor Ros als extra getuige in stelling.

Houtman was een vastgoedhandelaar die aan het hoofd stond van een criminele bende, waar ook John Mieremet en Sam Klepper deel van uitmaakten. Hij zou door Holleeder zijn afgeperst. Houtman werd op 2 november 2005 doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam-Osdorp.

Op 20 april 2006 werd Van der Bijl in zijn Amsterdamse café De Hallen onder vuur genomen en gedood. Justitie wilde hem horen als getuige in de afpersingszaak van Houtman.