Nieuws Actueel

Holten in trek bij winkeliers

Van onze redactie 14 september 2015

Ondernemers Holten Muijderman

Hoe meer winkeltjes in Holten, hoe meer mensen naar Holten komen. Daarvan zijn de ondernemers overtuigd. „Naast de winkelende toeristen en dagjesmensen is het belangrijk dat ook de Holtenaar in Holten blijft. Iedereen moet hier kunnen winkelen. En dan het liefst op de ouderwetse, gemoedelijke manier”, meent Marjon van Feem-Us. „Dat voel je steeds meer. De klant vindt het fijn om centraal te staan.”

Bediend worden Sanne Tromop (26) van PUUR Holten beaamt dat. „Laatst vroeg een klant of ze zelf de olijven moest scheppen. Ik merkte dat ze het prettig vond om bediend te worden. Gewoon, net zoals dat vroeger ging in de kruidenierswinkel.” Bij gemoedelijkheid past saamhorigheid. Elkaar versterken en ondersteunen in dezelfde branche. Feem-Us werkt samen met een coupeuse en is daarom tevens een inbrengpunt voor herstelwerk. „Of ik verwijs klanten door naar lokale collega’s voor een speciaal item.”

BlikvangersKriebels geeft creatieve zelfstandigen een kans om zich te profileren door het verhuren van een kast in de winkel. Bij PUUR Holten hangen mooie lampen als blikvangers. „Uit de winkel van Annemarie’s Wonen. Die hebben we in bruikleen”, vertelt Sanne. Samen met broer Mark (33) opende ze vorige week PUUR Holten. Een winkel vol verse streekproducten, delicatessen en authentieke keukenartikelen. Een gewaagde stap misschien vanwege verse producten, maar door de horeca- en winkelervaring van broer en zus kan dat uitstekend. „Dit is waar wij goed in zijn”, vertelt Mark. „Ik ben kok van beroep en Sanne heeft ervaring in de detailhandel. We wilden dit al zo lang.”

BrainstormNa een aantal brainstormsessies over welke locatie, het assortiment en de uitstraling, kon het klussen beginnen. Net een week geopend, staan de nieuwbakken jonge ondernemers nu al tevreden zaken te doen. Hetzelfde geldt voor Annekarien Grave en Els Kamphuis van Kriebels. Ongeveer een half jaar geleden begonnen in een winkeltje buiten het centrum van Holten en nu al verhuisd naar een groter pand midden in het centrum. Het centrum van Holten is „een toplocatie”, vindt Els. „Dat is belangrijk. Je kunt er veel meer uithalen.”

Els (31) en Annekarien (34) kennen elkaar uit de horeca. Dat werk doen ze nog steeds. Als buffertje. „Maar het kriebelde altijd al bij ons dat we zelf wat wilden beginnen”, aldus Annekarien. De vriendinnen bedachten om kwalitatief mooie tweedehands kinderkleding te verkopen. Maar ze wisten ook dat ze het daar niet mee zouden redden. „We besloten om daarnaast ook creatieve cadeautjes te verkopen”, vertelt Els. En die combinatie loopt goed. Zelfs zo goed dat de dames alleen maar enthousiaster worden.

DroomMarjon Jacobs-Spenkelink begon nog geen jaar geleden haar eigen webwinkel. Met succes, want op 17 september opent ze haar modezaak Feem-Us. „Een droom die sneller waar wordt dan gedacht”, zegt de 45-jarige Holtense. „Mijn collectie is gebaseerd op een maatje meer voor elk figuur in alle leeftijden. Daarnaast modeaccessoires, omslagdoeken, sjaals en poncho’s.”

Rijk hoeven de ondernemers niet te worden, zeggen ze. Ze doen wat ze leuk vinden en als ze ervan kunnen leven is het goed. „Volg je hart, maak een goed plan en blijf enthousiast over je eigen dingen. Het geeft gezonde energie en daar is niks mee”, geeft Sanne als tip mee. Holten kan nog wel een paar branches in het centrum erbij hebben. „We missen nog een groenteboer”, meent Els.

Strategische puntenDe nieuwe winkels zitten op strategische punten in het centrum van Holten. PUUR zit aan de Stationstraat 3 met streekproducten en met een horecavoorziening voor belegde broodjes, koffie en soep en Kriebels Kids & Lifestyle is gevestigd in de Dorpstraat 18a. Feem-Us opent donderdag in de Kerkstraat 3.

Zowel vanuit de bevolking van Holten als vanuit de ondernemerskring wordt erg positief gereageerd op de vestiging van de nieuwe bedrijven.

Foto: De nieuwe ondernemers in Holten, van links naar rechts: Mark en Sanne Tromop, Marjon Jacobs-Spenkelink, Els Kamphuis en Annekarien Grave. (Emiel Muijderman)